Το βιβλίο «Παραμύθια από την Πόλη» της Ελισάβετ Σατσόγλου, με ασπρόμαυρα σκίτσα της Έφης Παυλίδου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο.
Χαρακτηριστικά η συγγραφέας μας λέει ότι τα «Παραμύθια από την Πόλη» είναι οι όμορφες και γλαφυρές αφηγήσεις του πατέρα μου και αποτελούσαν πάντα βάλσαμο για την ψυχή μου. Μου μετέφεραν όλα τα αρώματα και τα χρώματα της Πόλης, με συνέδεαν με τις ρίζες μου και φυσικά διαμόρφωσαν, χωρίς να το καταλάβω, την προσωπικότητά μου.
Τότε, στα χρόνια των παππούδων μας, δεν βάζανε τα παραμύθια σεκατηγορίες. Τα άκουγαν για να παρηγορηθούν και για να περάσουν ευχάριστα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Δεν υπήρχε τηλεόραση για να ξεχαστούν μέχρι να τους πιάσει η νύστα. Εκεί, στο Τσινάρ, ακούγοντας ο πατέρας μου παραμύθια από τη μητέρα του, η οποία ήρθε διωγμένη από την Πόλη, διαμόρφωνε υποσυνείδητα την άποψή του για τον κόσμο. Αργότερα, παίζοντας πού και πού μαντολίνο, μου τα έλεγε και σ’ εμένα. Μαγεμένη από τη γλαφυρή αφήγησή του, τον άκουγα με τα μάτια ορθάνοιχτα και έτσι αυτά τα παραμύθια χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην καρδιά και τη μνήμη μου.
Πού να ήξερα ότι η Λεϊλά περνούσε το άγχος της ενηλικίωσης και πως η μάγισσα Τσιλελέμτσικι διέθετε το φίλτρο του περάσματος από την εφηβεία στη φοβερή ενηλικίωση. Δεν γνώριζα πως η ιστορία του Κασιδιάρη, ο οποίος προκαλούσε τον χλευασμό σε όλη την επικράτεια με την εμφάνισή του, θα
μου δίδασκε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ενώ πολύ σημαντικά μαθήματα αυτογνωσίας αλλά και συμβουλές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης έλαβα στο τρίτο παραμύθι, καθώς μέσα από το Ποντικογατοσκυλοαρκουδολιόνταρο το παιδί κατανοεί την αξία να είναι ο εαυτός του.
* Η περιοχή Τσινάρι βρίσκεται στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, πάνω από το Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης). Την ονομασία της πήρε από την τουρκική λέξη çinar, που σημαίνει πλάτανος.
Αποκτήστε το εδώ
Η Ελισάβετ Σατσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής ακαδημίας Ηρακλείου συνέχισε τις σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Θεσσαλονίκης. Ανήσυχο πνεύμα που την οδήγησε να πραγματοποιήσει πολλά προγράμματα μέσα στο σχολείο, δημιουργώντας και ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Στο Διδασκαλείο Γληνός της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα του Διδασκαλείου «Ρόπτρο». Για πολλά χρόνια έγραφε στο εκπαιδευτικό blog «παιδίον τόπος». Αγαπάει κάθε είδους δημιουργικής έκφρασης με όχημα την τέχνη. Συμμετέχει για πολλά χρόνια σε μαθήματα δημιουργικής γραφής με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο πλήθος διηγημάτων στο συρτάρι που αποτελεί και το αγαπημένο είδος λογοτεχνίας για αυτήν.
Αναζητά την αρμονία, την ισορροπία και την βρίσκει με την ενασχόλησή της με τη γιόγκα, το περπάτημα στη φύση και με ζεστές φιλίες. Έχει 2 γιους.