Σχάρα ποδηλάτου: Τι ισχύει – Τι πρέπει να κάνω για να είμαι νόμιμος

Σχάρα ποδηλάτου: Τι ισχύει – Τι πρέπει να κάνω για να είμαι νόμιμος

Η σχάρα ποδηλάτου συναντάται συχνά στα αυτοκίνητα, καθώς είναι ένας βολικός και πρακτικός τρόπος μεταφοράς. Τι λέει όμως η νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, παρατηρούμε πολλά οχήματα να φέρουν σχάρες ποδηλάτων στο πίσω μέρος. Με αυτό τον τρόπο, οι οδηγοί μεταφέρουν εύκολα τα ποδήλατα και τα τοποθετούν γρήγορα σε σύγκριση με τη σχάρα στην οροφή.

Οι σχάρες στο πίσω μέρος όμως, πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι νόμιμες. Σε αντίθετη περίπτωση, η αστυνομία μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο 80 € στον οδηγό, ακόμη και να ακινητοποιήσει το όχημα. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Σχάρα σε κοτσαδόρο ή απλή

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο είδη σχαρών ποδηλάτου. Η πιο ακριβή αλλά και πιο ασφαλής σχάρα είναι αυτή που στηρίζεται στο πίσω μέρος του οχήματος με κοτσαδόρο και φέρει πινακίδα και φώτα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η τροποποίηση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Ο κάτοχος πρέπει να λάβει τη σχετική βεβαίωση από την εταιρεία/αντιπροσωπεία που πρόσθεσε το εξάρτημα και να προσκομίσει το δελτίο έγκρισης της σχάρας ποδηλάτου μαζί με τη άδεια κυκλοφορίας, στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι απόλυτα νόμιμος και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ούτε με τον νόμο, ούτε κατά τον Τεχνικό Έλεγχο ΚΤΕΟ. Εδώ, να σημειώσουμε ότι, ο κοτσαδόρος επιτρέπεται να χρησιμοποιείται εφόσον υφίσταται το αξεσουάρ.

Στην περίπτωση της απλής σχάρας, χωρίς την ύπαρξη κοτσαδόρου, προφανώς δεν απαιτείται κάποια τροποποίηση στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Ο οδηγός όμως, υποχρεούται να τοποθετήσει τη σχάρα με προσοχή, προκειμένου να διακρίνονται ξεκάθαρα η πινακίδα κυκλοφορίας και τα πίσω φώτα και όχι να συμβαίνει αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία. Επιπλέον, δεν πρέπει να επηρεάζεται η ορατότητα από τον κεντρικό καθρέπτη.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35