Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: ένα καφέ για γνωριμία, ένα βιβλίο για συντροφιά

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: ένα καφέ για γνωριμία, ένα βιβλίο για συντροφιά

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Στην Καταλονία λοιπόν, την ημέρα αυτή εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.

Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Πόσο όμορφο, ποσό ρομαντικό… και αληθινό θα μπορούσε να ήταν, αν σήμερα αντί με σκυμμένο το κεφάλι πάνω από το κινητό, κάναμε κάτι ανάλογο: ένα καφέ για γνωριμία, ένα βιβλίο για συντροφιά.

Όλοι έχουμε ανάγκη από «συντροφιές» που αναζητούν κάτι το αληθινό, την επαφή με ανθρώπους που αγαπούν το «ΕΙΝΑΙ» τους, που αδιαφορούν για τ’ αναλώσιμα «προϊόντα» της καθημερινότητας και επιθυμούν μέσα από το διάλογο και την πνευματική αναζήτηση, να γκρεμίσουν τα τείχη του άρρωστου εγωισμού και της παγκοσμιοποιημένης «αδιαφορίας», για τον συνάνθρωπο και τις κοινωνικές ανάγκες.

Δεν είναι ντροπή να πεις ότι περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζοντας, ούτε είναι ντροπή να αναζητάς νέους τρόπους απόδρασης από την «υπνώτιση» των social media!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ας πειραματιστούμε: ανοίγουμε ένα βιβλίο, αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να «ταυτιστεί» με τον κόσμο των ηρώων του, εκεί που ίσως μας δοθεί η ευκαιρία ν’ ανακαλύψουμε μια «άγνωστη» μέχρι σήμερα, πλευρά της ζωής μας.

Διαβάζουμε βιβλία, ανοίγουμε τους ορίζοντές μας στη γνώση και τη μαγεία της γραφής…

Παύλος Ανδριάς



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35