Εορταστικά γεύματα: Πολίτικη & Γαλλική γαστρονομία, με την υπογραφή του Executive chef Νίκου Χρυσανθόπουλου

Εορταστικά γεύματα: Πολίτικη & Γαλλική γαστρονομία, με την υπογραφή του Executive chef Νίκου Χρυσανθόπουλου

Οι γιορτές πλησιάζουν και ο aylogyrosnews, ετοίμασε τις καλύτερες ιδέες – προτάσεις για εσάς.

Ο Executive chef Νίκος Χρυσανθόπουλος αποδεχόμενος την πρόταση να μας «σερβίρει» τα καλύτερα πιάτα των εορτών, «δημιούργησε» για όλους εμάς και μας ευχήθηκε: «καλές, γαστρονομικές γιορτές»

 pexels photo

 

Σαλάτα πολίτικη

Υλικά για 4 άτομα

1/4 από λάχανο άσπρο και κόκκινο

δύο κλωνάρια σελερι

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

μία πιπεριά Φλωρίνης

μία πιπεριά καυτερή

2 καρότα τριμμένα στο χοντρό τού τρίφτη 

50 ml ελαιόλαδο

50ml χυμό λεμονιού

αλάτι

ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο

 Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί με το αλάτι και τα τρίβουμε μέχρι να βγουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε μετά το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το κύμινο και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, να βγουν τ’ αρώματά της.

 dining table

 

Ορεκτικό Καίσερλι

Υλικά

2 φύλλα γιούφκα (το βρίσκουμε στα Καραμανλίδικα στο Μοναστηράκι) ή παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο

3 τομάτες (την σάρκα τους σε κυβάκια)

4 κλωνάρια κόλιανδρο και

4 κλωνάρια μαϊντανό,

100γρ παστιρμά κομμένο σε μικρά κομμάτια,

200γρ καλό κασέρι κομμένο σε κύβους μικρούς

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σέ ένα μπολ, κόβουμε το φύλλο στη μέση κάθετα, βάζουμε την γέμιση 5 εκ από την αρχή τού φύλλου. Προσέχουμε να μην έχει στην άκρη  γέμιση. Διπλώνουμε δύο φορές και μετά βάζουμε τίς άκρες μέσα. Ξαναδιπλώνουμε μέχρι να τελειώσει το φύλλο.

Tips: ραντίζουμε με λίγο νεράκι το τελευταίο δίπλωμα για να κλείσει καλά, ρίχνουμε λίγο νεράκι από πάνω και πασπαλίζουμε με σησάμι και μαυροκούκι. Το ψήνουμε σε 180 βαθμούς  στο φούρνο με αέρα, στην δεύτερη  θέση, μέχρι να ροδίσει καλά.

 

christmas

 

Κυρίως:  Κότσι αρνιού με πουρέ μελιτζάνας

Υλικά

4 κότσια αρνιού,

ένα ξύλο σπασμένο κανέλα

μισό κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο

κρασί ένα ποτήρι νερού

μια κουταλιά της σούπας γεμάτη μπελτέ

3 τρίφτες φρέσκιες τομάτες

ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Για το πουρέ μελιτζάνας υλικά

5 μεγάλες μελιτζάνες 

100γρ βούτυρο αγελαδινό

150γρ καλό κασέρι τριμμένο

50 γρ ρυζάλευρο

100 ml κρέμα γάλακτος

λίγο κύμινο

λίγο κόλιανδρο ξερό

Εκτέλεση για το αρνί κότσι

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα κότσια να σοταριστούν καλά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά. Σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί 150 ml και αφήνουμε λίγο να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε  το φαγητό σέ μία γάστρα ή κατσαρόλα σοτιέρα,  πού να μπορεί να μπει στο φούρνο. Ρίχνουμε λίγο νερό ίσα ίσα να καλύψει το φαγητό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στην πρώτη σκάλα του φούρνου για 2 ώρες περίπου (στην μιάμιση ώρα το κοιτάμε) στους 200 βαθμούς.

Εκτέλεση πουρές μελιτζάνας

Βάζουμε στο φούρνο τις μελιτζάνες στο grill και τις ψήνουμε μέχρι να λιώσουν. Τις βγάζουμε, καθαρίζουμε το έξω από τα καμένα και βγάζουμε τα σπόρια εσωτερικά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός το βούτυρο και το κασέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι ν’ αρχίσει να δένει. Τραβάμε από την φωτιά τις μελιτζάνες και ρίχνουμε το βούτυρο και το κασέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μαστιχωτό.

 μενου1

 

Γλυκό: Βυζαντινό γαλακτομπούρεκο

Υλικά για 4 άτομα σέ ταψί 18cm

300 γρ φύλλο κρούστας

200 γρ βούτυρο

ένα λίτρο γάλα πλήρες λιπαρά 

5 αυγά

ένα φλυτζάνι του τσαγιού  σιμιγδάλι ψιλό

μία βανιλέτα alsa, βανίλια σε σκόνη  

200γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Σεκλέτι (σιρόπι)

Υλικά

4 ποτήρια του νερού ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 μεγάλο ξύλο σπασμένο κανέλα

3 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο  

μια φλούδα του λεμονιού και πορτοκαλιού

Εκτέλεση κρέμας

Χτυπάμε τ’ αυγά με το γάλα καλά, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μόλις ζεσταθεί λίγο μαζί με την ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά χωρίς να φύγουμε από την φωτιά. Όταν βράσει στο κέντρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και την βανίλια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά να μην κάνει πέτσα.

Απλώνουμε τα τρία φύλλα κρούστας σταυρωτά. Έχουμε λιώσει το βούτυρο, βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα-ένα, ρίχνουμε την κρέμα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα  και βάζουμε ένα φύλλο διπλωμένο στην μέση να καλύψει το κενό. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με καλό βουτύρωμα.

Tips: Το γαλακτομπούρεκο θέλει να μπει στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει καλά.

Αφού παγώσει χαράζουμε την επιφάνεια μόνο σέ τεμάχια που θέλουμε. Ψήνουμε σε 170 βαθμούς για μία και μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει στο κέντρο.

Πριν ξεκινήσουμε την κρέμα, βάζουμε το σιρόπι. Όλα μαζί και μετράμε 7 λεπτά από την ώρα που πάρει βράση. Ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι…

 

Γαλλική γαστρονομία

 μενου3

 

Ορεκτικό: Φοντάν πατάτας με ροκφόρ

Υλικά  για 4 άτομα

300γρ πατάτες

4 αυγά

4 κλωναράκια σχοινόπρασο

μισό κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν

300ml κρέμα γάλακτος

100γρ τυρί ροκφόρ ή τύπου ροκφόρ

100γρ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια ή τύπου Φιλαδέλφεια

μία σκελίδα σκόρδο

50γρ αλεύρι που φουσκώνει

50γρ βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση

Βράζουμε πολύ καλά τίς πατάτες με πολύ λίγο αλάτι. Λιώνουμε μετά τις πατάτες, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός τ’ αυγά και τ’ ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν πουρές. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Βουτυρώνουμε μικρά πήλινα καλά και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε 220 βαθμούς, περίπου 17 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

 

μενου2

 

Κυρίως φαγητό: Νανάκι (κοτόπουλο) Σαλμί

Υλικά για 4 ατομα

2 νανάκια

2 πράσα κομμένο σε ροδέλες 2εκ

2 μεγάλα καρότα κομμένο σε ροδέλες 2εκ

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μεγάλους κύβους

20 κρεμμυδάκια στιφάδο

μια κουταλιά της σούπας γεμάτη μπελτέ τομάτας

λίγο θυμάρι

2  δάφνες

50 ml ελαιόλαδο

μισό ποτήρι νερού κονιάκ

ένα ποτήρι νερού κρασί λευκό

αλάτι

πιπέρι

150ml καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση

Σέ μεγάλο τηγάνι βάζουμε το καλαμποκέλαιο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα νανάκια αφού τα έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε αφήσει να στεγνώσουν. Τα τσιγαρίζουμε καλά να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σέ μία γάστρα βάζουμε το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα λαχανικά όλα και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τα νανάκια, το μπελτέ τομάτας, το θυμάρι και  αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν όλα μαζί, ανακατεύοντας καλά.

Σβήνουμε πρώτα με το κονιάκ και σέ 2 λεπτά με το κρασί, περιμένουμε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζουμε την γάστρα και βάζουμε στην πρώτη σκάλα του φούρνου (προθερμασμένος) και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1,30 με 2 ώρες. Αν θέλετε το σερβίρετε  με άγριο ρύζι ή πατάτες τηγανητές σέ χωριάτικο στυλ.

 

pexels photo 6211095

 

Γλυκό: Σοκολατόπιτα με καραμέλα και σοκολάτα γάλακτος

Υλικά  για τη σοκολατόπιτα

μία μακρόστενη φόρμα κέικ

300γρ  σοκολάτα κουβερτούρα υγείας έως το πολύ 72%

300γρ βούτυρο αγελαδινό

100 γρ αλεύρι φαρίνα

6 αυγά

100 γρ ζάχαρη

1 βανίλια

50 ml κονιάκ

150γρ καβουρδισμένα ελαφρώς καρύδια

Υλικά για την καραμέλα

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ κρέμα γάλακτος

50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος

ένα ποτήρι του κρασιού νερό 

ένα σφηνάκι ποτό καλούα

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τ’ αυγά και την ζάχαρη κρυσταλλική και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να τριπλασιαστεί το μείγμα. Την ίδια στιγμή βάζουμε στο Μάικρο ή σέ μπαιν μαρι το βούτυρο και την κουβερτούρα να λιώσουν. Αφαιρούμε τον κάδο και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, το αλεύρι κοσκινισμένο και την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις και σιγά σιγά για να μην χάσετε τον όγκο του, ρίχνουμε στην βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό και για αυτό ή το ζεστάνουμε στο Μάικρο για λίγο 1 με 2 λεπτά το πολύ, ή το ψήνουμε μόλις σερβίρετε το κυρίως πιάτο

Εκτέλεση καραμέλας

Σέ ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και περιμένουμε να πάρει κάστανο διάφανο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε με πολύ προσοχή το βούτυρο το ποτό και την σοκολάτα μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα. Σε περίπτωση πού θέλετε να γίνει πιο αραιό το μείγμα ρίχνουμε μόνο κρέμα γάλακτος περίπου από 50ml έως το πολύ 100ml.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35