Δημήτρης Τσιμπίδας: «Ζω για τους σκύλους μου, δεν ζω από τους σκύλους μου»

Δημήτρης Τσιμπίδας: «Ζω για τους σκύλους μου, δεν ζω από τους σκύλους μου»

Ένας εκτροφέας σκύλων, μας αποκαλύπτει τα όσα η καρδιά του τον προστάζει να προσφέρει σ’ αυτά τα δυναμικά τετράποδα…

 

δημητρης1

 

Τι κάνεις; (agility/ εκτροφή)

Ασχολούμαι με την αναπαραγωγή της φυλής Staffordshire Bull Terrier όπου είμαι ιδιοκτήτης 3 καθαρόαιμων ενήλικων σκύλων και της φυλής Border Collie έχοντας 1 ενήλικο θηλυκό σκύλο με το οποίο κάνω και agility.

 

Τι είναι το agility;

Το agility είναι ένα κυνάθλημα ταχύτητας και ευκινησίας, στο οποίο ένας χειριστής κατευθύνει ένα σκύλο μέσω μιας προκαθορισμένης διαδρομής με εμπόδια σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο χειρισμός γίνεται με σινιάλα και φωνητικές εντολές, δεν επιτρέπεται ο χειριστής να ακουμπήσει το σκύλο ή κάποιο εμπόδιο.

Μέσω του agility χτίζεται μια υγιής σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας του ιδιοκτήτη με το σκύλο του, διασκεδάζεις και γυμνάζεσαι.

 

δημητρης7

 

Ποιες φυλές εκτρέφεις και γιατί;

Ανέκαθεν είχα κάποιο σκύλο συντροφιάς, συνήθως μικρού/ μεσαίου μεγέθους, όχι απαραίτητα κάποιας συγκεκριμένης ράτσας. Μεγαλώνοντας, διαβάζοντας και μαθαίνοντας τα πάντα σχετικά με τις φυλές και πόσο ωραίο και σημαντικό είναι η αναπαραγωγή τους με σωστό τρόπο, κάνοντας προληπτικές εξετάσεις για παθήσεις, συμμετέχοντας σε εκθέσεις μορφολογίας για επιβεβαίωση της μορφολογικής ποιότητας, θέλησα να ασχοληθώ ενεργά κι εγώ επιλέγοντας μια φυλή που κατόπιν έρευνας ταίριαζε καταρχάς με τον τρόπο ζωής μου, το χαρακτήρα μου και μπορούσε να ενταχθεί ομαλά στην οικογένεια μου. Και όλα αυτά τα βρήκα στη φυλή Staffordshire bull terrier. Είναι σκύλος μικρού/ μεσαίου μεγέθους, μυώδης, έξυπνος, τολμηρός, στοργικός, πιστός. Οι ενήλικοι σκύλοι έχουν ύψος 36-41 εκατ., οι αρσενικοί ζυγίζουν 13-17 κιλά και οι θηλυκοί 11-15 κιλά. Έχουν κοντό, απαλό τρίχωμα και χρώμα μαύρο, κόκκινο, λευκό, μπλε ή και οποιοδήποτε από τα παραπάνω σε συνδυασμό με λευκό. Προέρχεται από την Αγγλία και αναγνωρίστηκε το 1935 από τον Κυνολογικό όμιλο Αγγλίας. Ουσιαστικά έγινε διασταύρωση του Bulldog με Terrier για να παραχθεί το Bull Terrier από τον οποίο έπειτα προήλθε ο Staffordshire Bull Terrier. Η φυλή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα αναφέρω οφθαλμολογικές παθήσεις και επιληψία, και φτάνει συχνά τα 14-16 χρόνια ζωής. Διακρίνεται για το έντονο ταμπεραμέντο του και για το ότι είναι πολύ φιλικός με τους ανθρώπους. Ιδανικός σκύλος για συντροφιά, λόγω μεγέθους είναι κατάλληλος για συμβίωση και σε διαμέρισμα, αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να γίνει και φύλακας. Χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα εξάσκησης την ημέρα σε συνδυασμό με παιχνίδια.

 

δημητρης5

 

Με την Crystal, το 1ο μου Staffάκι, πήραμε μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας, και σε ηλικία 22 μηνών έγινε Πρωταθλήτρια Ελλάδος, αποκτώντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά αφού κρίθηκε από αξιόλογους κριτές. Επίσης, με την Crystal ξεκίνησα agility, γιατί ήθελα να εκτονώσω την ενέργεια της με ένα διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο. Στην πορεία αγάπησα αυτό το άθλημα και αυτό το πάθος μου με οδήγησε στο να αποκτήσω το 2ο καθαρόαιμο σκύλο μου, αυτή τη φορά το Border Collie, την Jasmine μου, μια ιδανική, ίσως η ιδανικότερη, επιλογή φυλής για το agility, γιατί πρόκειται για σκύλους που λατρεύουν το τρέξιμο, είναι ευλύγιστοι και απολαμβάνουν τις προκλήσεις. Με την Jasmine μου ως ομάδα είμαστε αυτή τη στιγμή στην κατηγορία Α2 και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Έχω θέσει κάποιους στόχους στην εξέλιξη μας στο agility και όταν αυτοί επιτευχθούν θα ξεκινήσω και την εκτροφή της φυλής Border Collie.

Ένας σκύλος Border Collie είναι μεσαίου μεγέθους, πανέξυπνος, δραστήριος, εργατικός και βρίσκεται μονίμως σε εγρήγορση έτοιμος να φέρει εις πέρας οτιδήποτε του ανατεθεί. Το τρίχωμα είναι πυκνό εξωτερικά και το δεύτερο στρώμα παχύ και μαλακό, τόσο στη μεσαίου μήκους όσο και στη λεία ποικιλία και χρειάζεται βούρτσισμα μερικές φορές την εβδομάδα. Υπάρχει χαίτη γύρω από το λαιμό και τους ώμους. Το πιο κοινό χρώμα είναι το μαύρο με άσπρο, αλλά υπάρχει και καφέ, μπλε, blue merle, red merle, λιλά, στικτό, σοκολατί, καφεκόκκινο, sable merle, χρυσό, κόκκινο και τρίχρωμο. Οι ενήλικοι σκύλοι έχουν ύψος οι αρσενικοί 48-56 εκ. και οι θηλυκοί 46-53 εκατ. και ζυγίζουν 14-20 κιλά. Η φυλή Border Collie χρονολογείται από το 1700, αν και δεν είχε το σημερινό της όνομα μέχρι το 1915. Οι σκύλοι αυτοί εργάστηκαν με τους βοσκούς στα σύνορα μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας για εκατοντάδες χρόνια και εκτρέφονταν αποκλειστικά για την ικανότητα τους γι’ αυτή την εργασία. Θεωρείται φυλή με ελάχιστα προβλήματα υγείας, όπως δυσπλασία ισχίων και κληρονομικές οφθαλμολογικές παθήσεις. Χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινής άσκησης, ιδανικά με δοκιμασίες υπακοής και ευκινησίας. Διαπρέπουν στην εκπαίδευση και έχουν ανάγκη να είναι απασχολημένοι.

 

δημητρης6

 

Έχω κάνει ήδη 1 γέννα με την Crystal, από την οποία κράτησα μία ακόμα θηλυκιά της φυλής Staffordshire Bull Terrier, την Αριάδνη μου. Έπειτα απέκτησα τον αρσενικό μου της ίδιας φυλής, τον Tyson.

Εδώ να τονίσω ότι, εγώ προσωπικά αλλά θεωρώ και κάθε υπεύθυνος ερασιτέχνης εκτροφέας, προκειμένου να ξεκινήσω τη διαδικασία της εκτροφής, η οποία δε γίνεται ανεξέλεγκτα και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φυλής, έχω κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις των γεννητόρων (DNA tests, ακτινογραφίες), αλλά και όλες τις εξετάσεις της θηλυκιάς μέχρι τον τοκετό (μέτρηση προγεστερόνης, υπέρηχους) και φυσικά κατάλληλη διατροφή. Όπως αντιλαμβάνεσαι το εισόδημα της οικογένειας μου προκύπτει από τη βασική μου επαγγελματική δραστηριότητα, αυτή του μεσίτη και όχι από την αναπαραγωγή των σκύλων μου. Όπως συνηθίζω να λέω: Ζω για τους σκύλους μου, δεν ζω από τους σκύλους μου.

 

Ποια είναι τα ζωάκια σου, πόσα κλπ;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω τρία Staffάκια, την Crystal 4,5 ετών, την κόρη της Ariadne όπου τον Μάιο γίνεται 2 ετών και τον Tyson 2 ετών και ένα Border Collie την Jasmine μου 2,5 ετών. Επίσης, η οικογένεια μου αποτελείται από ένα ημίαιμο μαλτεζάκι, την Bella μου 9,5 ετών, την οποία έχω φροντίσει και έχω στειρώσει και δύο υπέροχους γάτους, που υιοθέτησα το Φεβρουάριο 2022 μέσω του προγράμματος υιοθεσίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Πως είναι να αποφασίσεις να ζεις με εκτροφικά ζώα ή ζώα αθλητές; Είναι το ίδιο;

Προσπαθώ καθημερινά να παρέχω στα κατοικίδια μου μια ποιοτική ζωή, δίνοντας τους καλές και υγιεινές τροφές, λιχουδιές, αφιερώνοντας τους όσο το δυνατόν περισσότερο και εποικοδομητικό χρόνο με παιχνίδια και δραστηριότητες που ταιριάζουν στο κάθε ένα από αυτά, συχνές βόλτες και κάθε τόσο δραπετεύουμε παρέα σε ωραίες τοποθεσίες. Η καθημερινότητα είναι κοινή, κάποιες/ λίγες φορές στη ζωή τους εκτρέφονται και όσον αφορά τους σκύλους εργασίας οι δραστηριότητες μέσα στην ημέρα διαφέρουν και πρέπει και είναι υποχρεωτικές. Να βάλω μια παρένθεση εδώ: γι’ αυτό και όταν τίθεται θέμα στο ποιος θα αποκτήσει τα κουτάβια μου, έχω φροντίσει να ελέγξω αν οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης φυλής.

δημητρης4

 

Ονομάζομαι Δημήτρης Τσιμπίδας και είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ερασιτέχνης εκτροφέας. Έχω μεγαλώσει στο Ηράκλειο Αττικής, όπου βρίσκεται και η έδρα του μεσιτικού γραφείου μου View Properties και τον τελευταίο χρόνο κατοικώ στην Αρτέμιδα Αττικής, απόφαση που πάρθηκε από κοινού με τη σύζυγο μου, ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ και ποιοτικώς με τη μεγάλη μου αγάπη που είναι η εκτροφή σκύλων.  

Final04 outline White

W: www.dogsfromheaven.eu

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: www.facebook.com/pg/Dogsfromheaven05

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35