Λένα Φατούρου: «Αλίμονο αν χάσουμε την ελπίδα μας…»

Λένα Φατούρου: «Αλίμονο αν χάσουμε την ελπίδα μας…»

Η συγγραφέας Λένα Φατούρου, γράφει στη γραφομηχανή για τον «ΚΩΔΙΚΟΣ ’21: Η επόμενη ημέρα»…

Λένα Φατούρου

Από την «ελευθερία» της καθημερινότητας στην «αιχμαλωσία» της ζωής μας, λόγω του COVID -19. Πόσο σας επηρέασε αυτή η αλλαγή;  

Ο περιορισμός της όποιας ελευθερίας δεν είναι ποτέ ευχάριστος εκτός, αν πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση όπως αυτή του COVID-19. Ο εγκλεισμός  ασφαλώς επηρέασε την καθημερινότητα μου, όχι όμως σε βαθμό να χάσω την  καλή μου ψυχολογία.

 

Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πως λειτουργήσατε και τι ήταν αυτό που σας έλειψε περισσότερο;  Υπήρχαν στιγμές θυμού ή περισυλλογής;

Μέσα λοιπόν σε αυτό το χρονικό διάστημα, λειτούργησα και λειτουργώ ακόμη, με βάση τη λογική (για το γενικό καλό) που μου λέει να μην χάνω την ελπίδα μου και κυρίως, την ισορροπία του νου και της ψυχής. Η περισυλλογή είναι σε πρώτο πλάνο, όπως η συγγραφή και το διάβασμα  έτσι ώστε να κυλάει ο χρόνος ευχάριστα δίχως την παρουσία της ανίας και της πλήξης.

 

Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε σ’ όλους εκείνους που οι συνθήκες τους απαγορεύουν να κάνουν πράξη τα «θέλω» τους;

Το μήνυμα μου σε όλους είναι: Ελπίδα και Υπομονή. Δύο χρήσιμα όπλα που βγάζουν από το αδιέξοδο των δυσκολιών.

 

Αν σας ζητούσαμε να βάζατε έναν τίτλο στη χρονιά που έφυγε, ποιος θα ήταν αυτός;

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ», είναι ο τίτλος που δίνω  στη χρονιά που πέρασε.

 

Οι τέχνες, τα γράμματα και γενικά ο πολιτισμός, έπεσαν «θύμα» αυτής της καραντίνας ή πιστεύετε πως μέσα από αυτή θα βγουν πιο δυνατές;

Σαφώς  ο πολιτισμός όπως τα γράμματα και κάθε καλλιτεχνική και πνευματική ασχολία, έπεσαν θύματα της καραντίνας καθώς όλα αυτά είναι συνυφασμένα. Πιστεύω πάντως πως θα βγούμε πιο δυνατοί απ’ όλο αυτό, ίσως και πιο σοφοί.

 

Ο χώρος του «πολιτισμού» όμως, σύμφωνα με τα όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, «κακοποιήθηκε» ψυχικά και σωματικά. Τι θα λέγατε για αυτή τη φρικτή εικόνα; Οι αποκαλύψεις, είναι μια μορφή «επανάστασης;»

Όσο για την κακοποίηση του πολιτισμού και τη φρικτή εικόνα αυτού στις μέρες μας, είναι κάτι που με λυπεί. Βέβαια,  μια μικρή μάζα κάποιων (καραγκιόζηδων) δεν τους κάνει όλους τσαρλατάνους και εμπάσει  περιπτώσει ναι! Η επανάσταση που γίνεται έστω κι αργά, θα χωρίσει την ήρα από το στάρι. Τίποτα δεν είναι ικανό να αμαυρώσει ηχηρά ονόματα (όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντας) του πολιτισμού μας.

 

Τι ήταν για εσάς το 1821, τι κοινά θα μπορούσε να είχε με το 2021 και πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα;

1821-2021… Ο Ελληνισμός επιβίωσε τότε, θα επιβιώσει και τώρα μέσα από κάθε δυσκολία. Αλίμονο αν χάσουμε την ελπίδα μας. Με συνεπαίρνει η ιστορία του τότε, με πεισματώνει η κακογουστιά του τώρα (σε διάφορα επίπεδα) και δυναμώνει το μέσα μου να παλέψει διώχνοντας ότι χαλάει την αισθητική  των όσων πιστεύω. Ελπίζω πως η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη, αν καλυτερέψουμε εμείς πρώτα απ’ όλα σε σκέψη και όχι μόνο.

 

Παύλος Ανδριάς by aylogyrosnews



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35