Λανς Άρμστρονγκ: Νίκησε τον καρκίνο, νικήθηκε απ’ το ναρκισσισμό



Ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή αθλητής ποδηλασίας. Αν αμφιβάλλετε, σκεφτείτε αν σας έρχεται στο νου...


άλλος ποδηλάτης. Ήταν, επίσης, ένας παγκόσμιας εμβέλειας σταρ, με ένα συγκλονιστικό αφήγημα. Στα 21 του ήταν ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής, στα 25 τον χτυπά ο καρκίνος, τον νικάει, επανέρχεται και θριαμβεύει. Το κίτρινο βραχιολάκι «live strong», σήμα κατατεθέν του ομώνυμου ιδρύματός του, ήταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας απαραίτητο αξεσουάρ κάθε χίπστερ – σύμβολο της αξιοθαύμαστης πορείας που διέγραψε ο Τεξανός αθλητής.


Η δημόσια ομολογία του Άρμστρονγκ στην Όπρα Γουίνφρει, ότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος σε όλες τις νίκες του στους ποδηλατικούς γύρους της Γαλλίας, ότι έλεγε ψέματα συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια απαξιώνοντας και καταστρέφοντας αντιπάλους και δημόσιους επικριτές, αλλά και τα δάκρυα στο φακό όταν περιέγραψε την ομολογία της ενοχής του στο 13χρονο γιο του ήταν η απόλυτη τηλεοπτική στιγμή της προηγούμενης εβδομάδας. Όταν δίνεις συνέντευξη στην Όπρα, στοχεύεις στο κοινό της, ποντάρεις στη δύναμη της “λαιφστάιλ” προσέγγισής της και δεν αναμένεις ομοβροντία αιχμηρών ερωτήσεων. Μάλλον αναζητάς ψυχοθεραπεία μπροστά σε παγκόσμιο κοινό.

Ή ίσως, κάτι περισσότερο. Ομολογώντας τις πράξεις του και αναγνωρίζοντας εκ των πραγμάτων τα ευρήματα της αμερικανικής επιτροπής αντι-ντόπινγκ έδειξε μετανιωμένος και αναζήτησε την εξιλέωση. Ο Άρμστρονγκ επιθυμεί να αρθεί ο δια βίου αποκλεισμός του από τον αθλητισμό, ώστε να επιστρέψει – ίσως στο τρίαθλο ή κάποια άλλο άθλημα. Απέτυχε, ωστόσο, να απολογηθεί για τους ανθρώπους που έπληξε κι οι επικριτές του εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση αυτή ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι δημοσίων σχέσεων σε ένα καμβά μελλοντικών πολιτικών φιλοδοξιών.

Δεν ήταν ο πρώτος αθλητής που βρέθηκε ντοπαρισμένος – πιθανότατα δεν θα είναι και ο τελευταίος. Ούτε ήταν το μοναδικό ίνδαλμα που αποκαθηλώθηκε σε μια νύχτα. Το δυστύχημα στη δική του περίπτωση, είναι ότι ο άνθρωπος που κέρδισε τον καρκίνο, δεν κατάφερε να νικήσει το ναρκισσισμό του. (aixmi)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35