«Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα…» λένε οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου με τη μελωδική φωνή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Και η αλήθεια είναι ότι αυτή την πολυπόθητη σωτηρία πολλοί αναζητούν για να έχουν...
Ένας τρόπος για να «συναντήσουμε» τον εαυτό μας είναι και το θεραπευτικό θέατρο. Στο Ηράκλειο, μαθήματα θεραπευτικού θεάτρου γίνονται από την ηθοποιό και θεραπεύτρια Ασπασία Μηλιαράκη.
Τα μαθήματα είναι θεραπευτικοί θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, ενεργειακές ασκήσεις, που βοηθούν όσους παρακολουθούν τα μαθήματα, να εκφραστούν και να συνδεθούν με τα θετικά τους συναισθήματα.
«Να επικοινωνήσουμε με την αλήθεια μας, νιώθοντας ότι μας καταλαβαίνουν και μας αγαπούν. Μα πάνω από όλα στόχος είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, την αξία μας, το δυναμικό που κρύβουμε μέσα μας, για να έχουμε τη ζωή, που μας αξίζει», αναφέρει στο MadeinCreta η κ. Μηλιαράκη.
Για να γίνει αυτό ακολουθείται μια «διαδρομή» όπως εξηγεί, μέσα από θεατρικές ασκήσεις.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία δε γίνεται για να γίνει κάποιος ηθοποιός , ούτε «ανεβάζετε» παράσταση, ούτε διαβάζετε κείμενο που χρειάζεται να αποστηθίσει κάποιος.
Ωστόσο χρησιμοποιούνται ασκήσεις που γίνονται στο θέατρο προκειμένου να υπάρχει συναισθηματική ευαισθητοποίηση σε όσους το παρακολουθούν, ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους: να αποφορτιστούν, να κλάψουν, να γελάσουν, να «τσαλακωθούν επί σκηνής», να νιώσουν.
«Όλοι μας από τον τρόπο που ζούμε, έχουμε φτάσει σε σημείο να μην έχουμε επαφή με τον εαυτό μας. Μας συμβαίνουν πράγματα και δεν ξέρουμε γιατί τα βιώνουμε, γιατί νιώθουμε έτσι.
Με αυτό το μάθημα, κάποιος που ενδιαφέρεται να αποφορτιστεί, να νιώσει καλύτερα, θα βοηθηθεί. Θα έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, με τα συναισθήματά του, με τις σκέψεις του. Πρέπει, όμως, να θέλει και να είναι έτοιμος να το πράξει».
Ο κάθε άνθρωπος έχει μια «αποθήκη συναισθημάτων» και μέσω του θεραπευτικού θεάτρου, ανακαλεί την αλήθεια του. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και γίνονται κάθε Κυριακή.
Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που έχουν μπει στη διαδικασία να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Στην πλειοψηφία είναι γυναίκες διότι είναι πιο ανοικτές σε τέτοιου είδους αναζητήσεις. Βέβαια τα μαθήματα παρακολουθεί και το αντρικό κοινό - περισσότερο νεαρές ηλικίες.
«Πάμε κόντρα στην καταστροφολογία, βρίσκοντας το νόημα της ζωής και της ύπαρξής μας μέσα από τη χαρά που βιώνουμε μέσω των θετικών και θεραπευτικών ασκήσεων, της κίνησης, του λόγου, και της νοητικής και συναισθηματικής χαλάρωσης», καταλήγει η κ. Μηλιαράκη… (madeincreta)