Καταργείτε ο «φόρο των ταμπόν» μετά από κόντρα δεκαετιών!!!Τέλος στον αποκαλούμενο ως «φόρο των ταμπόν»...

αποφάσισε να θέσει η Αυστραλία, δίνοντας τέλος σε δύο δεκαετίες έντονης πολιτικής διαμάχης της Καμπέρα με τις τοπικές κυβερνήσεις, που είχαν πόρους από το συγκεκριμένο έσοδο.


Το 2000, η Αυστραλία είχε εισάγει τον Φόρο Αγαθών και Υπηρεσιών, ύψους 10%. Όμως, από αυτόν εξαιρέθηκαν προϊόντα υγείας όπως τα προφυλακτικά και οι αντηλιακές κρέμες. Όμως, από τον φόρο δεν εξαιρέθηκαν τα ταμπόν και άλλα προϊόντα ατομικής υγιεινής για γυναίκες.


Διαρκής πηγή διαπληκτισμού

Αν και ο φόρος είχε δεχθεί κριτική και είχε επικριθεί ως «σεξιστικός» από τους ακτιβιστές, οι τοπικές κυβερνήσεις ήθελαν τη διατήρησή του, για να μην χαθούν οι πόροι που προέρχονταν από αυτόν.

Το 2000 ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Μάικλ Γούλριτζ είχε προτείνει τη μη εξαίρεση των ταμπόν, καθώς δεν «προλαμβάνουν τις ασθένειες», προσθέτοντας μάλιστα ότι ως άνδρας θα ήθελε να εξαιρεθεί ο αφρός ξυρίσματος, αλλά δεν περιμένει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.


«Σταματήστε να φορολογείτε την περίοδό μου»

Τα επόμενα χρόνια εκδηλώθηκαν πολλές αντιδράσεις, με τις ακτιβίστριες να ζητούν συνθηματικά: «Σταματήστε να φορολογείτε την περίοδό μου». Παράλληλα, υπήρξαν και ακτιβιστικές οργανώσεις όπως οι «Εκδικητές της εμμηνόρροιας».


Ο φόρος καταργείται από τον Ιανουάριο

Μετά από πολλές αντιπαραθέσεις, οι υπουργοί Οικονομικών των πολιτειών και των Επικρατειών έλαβαν ομόφωνα απόφαση να καταργήσουν τον φόρο από τον προσεχή Ιανουάριο αποποιούμενοι τα έσοδα που απέφερε, ύψους περίπου 30 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ετησίως.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες εν μέσω των καταγγελιών γυναικών βουλευτών στους κόλπους του που μιλούν για εκφοβισμό… (aftodioikisi.gr)Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35