Διακοπές με camper... όπου και όποτε θες

Της Δήμητρας Μάρκου



Σαν τα χελωνάκια που κουβαλούν στην πλάτη το σπίτι τους...

όλο και περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να ακολουθούν μια συνήθεια διακοπών η οποία στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες.


Η ιδέα των διακοπών με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (camper) βρίσκει, χρόνο με τον χρόνο, πρόσφορο έδαφος μεταξύ εκείνων που επιθυμούν  την απόλυτη ελευθερία των διακοπών αλλά και την περιπέτεια ενώ  εξοικονομεί χρήματα για όσους λόγω της οικονομικής κρίσης είναι στριμωγμένοι και ίσως δεν αντέχουν πολυήμερες διακοπές με ολόκληρη την οικογένεια.  Αν και   είναι γεγονός ότι  η αγορά ενός αυτοκινούμενου είναι μια σχετικά ακριβή επιλογή,  ωστόσο  είναι μια επιλογή η οποία θα κάνει απόσβεση ίσως και  εντός μιας  πενταετίας   εφόσον  οι ιδιοκτήτες του το χρησιμοποιούν 40-50 ημέρες τον χρόνο.

Οι τιμές αγοράς για ένα καινούργιο camper ξεκινούν από τα 45.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν αρκετά ψηλά ανάλογα με τις απαιτήσεις. Σε χαμηλότερα επίπεδα είναι οι τιμές των μεταχειρισμένων Όμως για εκείνους που δεν θέλουν να επενδύσουν τόσα χρήματα οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ 150-180 ευρώ την ημέρα. Όσο για το κόστος στάθμευσης τους στην Ελλάδα οι τιμές σε οργανωμένα κάμπινγκ νοικιάζουν χώρους σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20-35 ευρώ την ημέρα για το όχημα και δύο επιβάτες.

 Υπολογίζεται ότι σήμερα  περισσότερα από 8.000 campers «οργώνουν» ολόκληρη την Ευρώπη με την Ισπανία να  αποτελεί τον πλέον δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις  αυτού του είδους διακοπών. Ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα στην έβδομη θέση, η Κροατία , η Πορτογαλία και στην τελευταία θέση της δεκάδας η  Ολλανδία. Μόνο το 2014 είχαν πραγματοποιηθεί συμφώνα με στοιχεία της Goodyear 214 εκατομμύρια ταξίδια με αυτοκινούμεναΌσο για τον αγαπημένο μήνα διακοπών των Ευρωπαίων αυτός είναι ο Αύγουστος.

Για τους λάτρεις των αυτοκινούμενων οι διακοπές και τα ταξίδια είναι κάτι παραπάνω από τρόπος ζωής. Με αυτό πας όπου θες, όποτε θες, για όσο θες.  Αυτοί που αγαπούν αυτόν τον τρόπο διακοπών  υποστηρίζουν ότι έχεις τον δικό σου χώρο, όλες σου τις ανέσεις ωστόσο υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει.

Στα υπέρ

Παρέχει αυτονομία, ευελιξία στις αποφάσεις , δυνατότητα εύκολων μετακινήσεων σε διαφορετικά μέρη.

Ταξίδια όλο το χρόνο  χωρίς προκαθορισμένες κρατήσεις   σε προορισμούς, ημερομηνίες αναχώρησης και επιστροφής.

Γρήγορη απόσβεση του κόστους αγοράς. Υπάρχουν και εταιρείες που ενοικιάζουν αυτοκινούμενα.

Δυνατότητα φιλοξενίας ολόκληρης της οικογενείας ακόμα και πάνω από 6 άτομα με χαμηλό κόστος.

Οι επιβάτες μπορούν να κινούνται, να βλέπουν τηλεόραση, να τρώνε, καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στα κατά

Η Ελλάδα υπολείπεται στις υποδομές  σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με την εξυπηρέτηση τέτοιων οχημάτων.

Λόγω του υψηλού κόστους των ναύλων, δεν συμφέρουν τα ταξίδια με προορισμό τη νησιωτική Ελλάδα.


Έχει υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης (πιθανώς να μη συμφέρει η κατοχή αν ο ιδιοκτήτης δεν σκοπεύει να το αξιοποιεί για πολλές ημέρες το χρόνο… (insider)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35