Κουβέντα στην «αυλή»… με την ηθοποιό Ίλντα Γκιώνη, με αφορμή την συμμετοχή της στη θεατρική παράσταση «Άνω Κάτω» στο θέατρο «Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού».
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Πηγάζει μέσα μου η ανάγκη να εκφραστώ και η τέχνη της υποκριτικής είναι μια τέχνη που συνδέεται άμεσα με την έκφραση. Την έκφραση της ψυχής. Ένας λόγος λοιπόν που με ώθησε να ασχοληθώ με την υποκριτική είναι η ανάγκη μου για έκφραση. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το θέατρο όσο απαιτητικό είναι άλλο τόσο μαγικό είναι. Η διαδικασία και μόνο ότι θα υποδυθείς έναν ρόλο που στη πραγματική σου ζωή δεν έχεις καμία σχέση με τον ρόλο είναι τόσο συναρπαστική και γοητευτική. Το θέατρο είναι μαγεία.
Τι σας έκανε να συμμετέχετε στο «Άνω Κάτω» και ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή την κωμωδία καταστάσεων και γεγονότων;
Όταν με πήρε τηλέφωνο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος και μου πρότεινε το ρόλο μου έστειλε στο email μου το κείμενο, το οποίο μόλις διάβασα μου άρεσε και ενθουσιάστηκα γιατί ήταν πολύ καλογραμμένο από τον κύριο Μητρόπουλο. Κατευθείαν είπα το ναι για την συνεργασία μας. Ο ρόλος μου είναι μια γυναίκας από το χωριό συγκεκριμένα υποδύομαι την Μαριγώ η οποία είναι η αδερφή του Αλέξη όπου θέλει οπωσδήποτε να βάλει μυαλό στον αδερφό της και φέρνει τα Άνω Κάτω στη ζωή του Αλέξη. Η Μαριγώ είναι τσαούσα, έξυπνη και αρκετά χειριστική τόσο με τον αδερφό της όσο και με τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω αλλά καλόκαρδη και αυθεντική.
Ταυτίζεται η φιλοσοφία της παράστασης με το σήμερα;
Βεβαίως και ταυτίζεται η φιλοσοφία της παράστασης με το σήμερα διότι δείχνει τις ανθρώπινες σχέσεις και ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει παρά μόνο εάν ο ίδιος έχει τη θέληση να αλλάξει. Ζούμε στην εποχή της ελευθερίας με ότι συνεπάγεται αυτό, καλό ή κακό. Και το θέατρο πάντα περνάει την αλήθεια της ζωής.
Πόσο ευεργετικά λειτουργεί στον ψυχισμό του θεατή;
Νομίζω πως οι θεατές φεύγοντας από το θέατρο στο τέλος της παράστασης θα έχουν γελάσει και σίγουρα θα έχουν ταυτιστεί με όλους τους ρόλους διότι η κωμωδία είναι πάντα ευεργετική στο ψυχισμό του κοινού.
Θα μπορούσε να ήταν μια έκφραση της «καθημερινότητας» μας;
Εννοείται ότι θα μπορούσε γιατί όπως είπα το θέατρο είναι βγαλμένο από τη ζωή. Ρόλοι και καταστάσεις όλα είναι εκφράσεις της καθημερινότητας μας.
Ποιο μήνυμα-κάλεσμα θα στέλνατε στους υποψήφιους θεατές για να έρθουν να δουν αυτή την παράσταση;
Πολύ απλά θα τους έλεγα να έρθουν να περάσουν όμορφα γιατί είναι μια παράσταση καλοδουλεμένη που περνάει μηνύματα και προσφέρει γέλιο στο κόσμο.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας μια καλή παράσταση;
Κατά τη γνώμη μου μια καλή παράσταση ξεκινάει από τους συνεργάτες δηλαδή από έναν καλό σκηνοθέτη και ύστερα από ένα καλό καστ ηθοποιών και βέβαια ένα δυνατό σενάριο.
Τι σημαίνει η λέξη «σανίδι» για σας και τι «θεατής»;
Η λέξη «σανίδι» για μένα σημαίνει λύτρωση, σημαίνει ψυχή, σημαίνει αγάπη, έρωτας. «Θεατής» σημαίνει η δύναμη μας, γιατί όλα γίνονται για τα μάτια του θεατή και χωρίς αυτόν ο ηθοποιός είναι άδειος.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα;
Η αγαπημένη μου ατάκα ή μάλλον πρόταση από τη παράσταση είναι: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν αξίες όχι μόνο όσοι έχουν λεφτά και δείχνουν σοβαροί. Οι άνθρωποι δεν έχουν ταυτότητα αλλά προσωπικότητα».
Θα σας δούμε και κάπου αλλού φέτος; Ποια είναι τα έμμεσα σχέδια σας;
Προς το παρόν δεν συζητάω κάτι ακόμα για κάποια άλλη θεατρική δουλειά. Μου αρέσει να μην βιάζομαι. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Τώρα στόχος μου είναι η συγκεντρωμένη δουλειά στη παράσταση μας «Άνω Κάτω».
2006-2009 Απόφοιτη Ανωτέρας Δραματικής σχολής ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΗΣ της Έλντας Πανοπούλου (ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ).
Ιανουάριος 2020 -Μάρτιος 2020 θέατρο Αλκμήνη, συμμετοχή στην παράσταση "Η φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο ρόλο της Δελχαρώς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαΐδη.
Ιούνιος 2018 θεατρική περιοδεία. Συμμετοχή στην παράσταση "Ο Αχόρταγος" του Δημήτρη Ψαθά στον ρόλο της Ανθούλας και στον ρόλο της υπαλλήλου σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου.
Φεβρουάριος 2018 θέατρο Ακάδημος συμμετοχή στην παράσταση με τίτλο "Ο Αχόρταγος" του Δημήτρη Ψαθά στον ρόλο της Ανθούλας και στον ρόλο της υπαλλήλου σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου.
Απρίλιος 2016 θέατρο Μέλισσα συμμετοχή στη παράσταση με τίτλο "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά στο ρόλο της Λίας σε σκηνοθεσία της Έλντας Πανοπούλου.
Νοέμβριος 2013-Φεβρουαριος 2014 ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, συμμετοχή στην παράσταση με τίτλο "Κάτι από το ημερολόγιο ενός" του Γκόγκολ στο ρόλο της Σόφι σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Τσεντούρου.
Νοέμβριος του 2011-Απριλιος του 2012 θέατρο ΧΩΡΑ συμμετοχή στην παράσταση με τίτλο "ΑΔΕΡΦΕΣ" του Ιαννού Σβάρνα στο ρόλο της "Πολυξένης" σε σκηνοθεσία του Προδρόμου Τοσουνίδη.
Νοέμβριος 2009 θεατρική περιοδεία. Συμμετοχή στην παράσταση με τίτλο "Η Βασίλισσα του χιονιού" σε σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου.
Μάιος 2009 μουσική σκηνή Συμμετοχή στην παράσταση με τίτλο" Οι Νεκροθάφτες" σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου.
Ιανουάριος 2009 μουσική σκηνή. Συμμετοχή στην παράσταση με τίτλο "Το κλουβί με τις τρελές" του Ζαν Πουαρό στο ρόλο της Ντιελαφουά σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου.
Ως χόμπι, έχει το τραγούδι.
Για την παράσταση, διαβάστε ΕΔΩ
Για τον aylogyrosnews και τον Παύλο Ανδριά