Ο Αντώνης Σεργής μιλάει στην Καλλιόπη Γραμμένου, για το νέο του  βιβλίο «Το μήλο του ΣΤΙΒ»

Ο Αντώνης Σεργής μιλάει στην Καλλιόπη Γραμμένου, για το νέο του βιβλίο «Το μήλο του ΣΤΙΒ»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε τον «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου του…

 

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Στο νέο του μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών και πάνω ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αντώνης Σεργής μας μιλά για τη ζωή του γνωστούς σε όλους μας Στιβ Τζομπς (1955-2011), ιδρυτή της Apple και πρωτοπόρου της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μια ιστορία για τις αξίες της συνεργασίας και της καλοσύνης, για τη δύναμη της μεταμόρφωσης όταν κάποιος πιστέψει σε σένα και για τη σπουδαιότητα του να σκέφτεσαι διαφορετικά.

Μέσα από την καθημερινότητα του μικρού  Τζομπ τον γνωρίζουμε ως παιδί, αδερφό, φίλο, μαθητή και αργότερα ως έφηβο… Ένα καλογραμμένο με προσεγμένο λεξιλόγιο βιβλίο που σε κάνει να ανακαλύψεις πως το να γίνεις σπουδαίος και διάσημος δεν έχεις παρά να είσαι ο εαυτός  σου, να θέτεις στόχους και να αγωνίζεσαι για κάτι που αγαπάς πολύ.

Ο Τζομπ ήταν ένα παιδί όπως όλα τα παιδιά πάνω στη γη, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του, με τις αδυναμίες και τις συμπάθειές του, με πολύ αγάπη από την οικογένειά του και νοιάξιμο. Χαιρόταν με τα απλά αλλά σημαντικά για τον ίδιο.

Μέσα στην πορεία της ζωής του θα περάσουν διάφοροι άνθρωποι που θα παίξουν το δικό τους ρόλο και θα βάλουν το λιθαράκι τους για να γίνει ο Στίβ αυτό που έγινε!

 

αντωνης σεργης συνεντευξη 17.12

 

Αλλά ας ακούσουμε τον ίδιο τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό του δημιούργημα… 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Από τον καιρό που άρχισα να γράφω παιδικά βιβλία, έχω πάντοτε τις κεραίες μου ανοιχτές σε πρόσωπα και γεγονότα που ξεχωρίζουν είτε από το παρελθόν είτε από την καθημερινότητά μου. Μου αρέσει να μελετώ σπουδαίες προσωπικότητες και να εντοπίζω χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τους αναγνώστες.

Πείτε μας έναν λόγο ικανό να κάνει έναν μικρό αναγνώστη να επιλέξει να διαβάσει αυτό το βιβλίο;

Ο κυριότερος είναι η αισθητική απόλαυση. Πρόκειται για μια ιστορία που διαβάζεται εύκολα, κρατά το ενδιαφέρον και μπορεί να δώσει ταυτόχρονα γνώσεις και ιδέες για το μέλλον.

Ο Στιβ λειτουργεί βάσει κάποιου σχεδίου ή τυχαία ανακαλύπτει έναν κόσμο μαγικό, που εμείς για χρόνια αγνοούσαμε;

Το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει. Ωστόσο, ήταν τόσο παθιασμένος με τους υπολογιστές που κατάφερε να μετατρέψει τις «εξωπραγματικές» για την εποχή του ιδέες σε κοινή πραγματικότητα.

Πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν οι ιδέες ενός «Στιβ», σε έναν κόσμο που δυσπιστεί και στο πιο μικρό και ίσως απλό εγχείρημα;

Ο κόσμος τις περισσότερες φορές αναγκάζεται να παραδεχτεί την πρωτοτυπία, τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη όταν πια είναι τόσο φανερά που δε μπορεί να τα αρνηθεί. Οπότε, όποιος τολμά να εμπιστεύεται τις δυνάμεις του και προχωρά χωρίς να στέκεται σε εμπόδια, τότε καταφέρνει να υλοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους στόχους.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους νέους, μικρούς αναγνώστες, για να διαβάσουν αυτό σας το πόνημα;

Ο καθένας από εμάς κρύβει τεράστιες δυνατότητες μέσα του. Αρκεί μόνο να τις ανακαλύψει και να τις αξιοποιήσει. Όπως θα έλεγε κι ο Στιβ Τζομπς «Stay hungry, stay foolish».

 

Καλλιόπη Γραμμένου, για τον aylogyros news



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35