Μιχαήλ Δουκάκης: «Η κωμωδία είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος σύμβουλος!»

Μιχαήλ Δουκάκης: «Η κωμωδία είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος σύμβουλος!»

Κουβέντα στην «αυλή» μας,  με τον ηθοποιό Μιχαήλ Δουκάκη με αφορμή την παράσταση «Ο Επικήδειος» στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

 

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με αυτή την παράσταση;

Κυρίως το καταπληκτικό αυτό κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο συγγραφέας σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται. Καυτηριάζει, χωρίς διδακτισμό. Προβληματίζει και ταυτόχρονα σε κάνει να γελάς. Ακόμη και για θεατές που γελάνε σπάνια, το ποιοτικό χιούμορ αυτής της παράστασης και ο τρόπος που ζωντανεύει το κείμενο επί σκηνής δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Κατά πόσο αυτός ο ρόλος ταυτίζεται με το «είναι» σας;

Πιστεύω πως ως ένα βαθμό όλοι τα έχουμε όλα μέσα μας. Έπειτα καλλιεργούμε κάποια από αυτά τα στοιχεία και φέρνουμε στην επιφάνεια εκείνα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Σε αυτόν τον ρόλο λοιπόν ανασύρω κομματάκια ματαιοδοξίας, κακιάς, φιλοδοξίας, ναρκισσισμού, αγάπης για υστεροφημία κ.α. Ελπίζω ότι αυτά δεν είναι τα βασικά μου χαρακτηριστικά. Για τις ανάγκες όμως του ρόλου, με τη βοήθεια της σκηνοθεσίας και της φαντασίας μου, τα έχουμε διογκώσει, υπερτερούν, και παρουσιάζουν τον ήρωα να πασχίζει γι’ αυτά. Κι όσο πιο πολύ προσπαθεί τόσο πιο αστεία φαίνεται η αγωνία του. Παράλληλα η διαδικασία αυτή είναι θεραπευτική, τόσο για μένα όσο και για τους θεατές. Όλοι έχουμε μέσα μας κάποιες από τις αγωνίες και τους φόβους αυτού του ήρωα κι ο καλύτερος τρόπος να τους ξεπεράσουμε είναι να τους κοιτάξουμε κατάματα και να τους αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι πιστεύω κι ο βασικός λόγος που γελάμε τόσο πολύ με την ιστορία του.

 

επικηδειος χορηγος θεατρο

 

Θα μπορούσε «Ο Επικήδειος» να έχει μια διαχρονική-συμβουλευτική «επίδραση» στο κοινό;

«Ο Επικήδειος» είναι από τα κείμενα που νιώθω πως θα μπορούσα να παίζω κάθε 5 χρόνια, για όσο ζω. Κι αυτό γιατί έχει καταπληκτική, διαχρονική, συμβουλευτική επίδραση. Μαθήματα ζωής μέσα από γάργαρο γέλιο. Η κωμωδία είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος σύμβουλος!

Ποια ατάκα «λατρέψατε» σ’ αυτό το έργο;

Όλες. Ελάτε να το δείτε και πείτε μου αν μπορείτε εσείς να ξεχωρίσετε μόνο μια.

Ποιο μήνυμα θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;

Αν και ο τίτλος τρομάζει, πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που θα σας διασκεδάσει και θα σας βάλει σε σκέψεις. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, βέβαια, είναι εγγύηση ποιότητας, η Τατιανα Σκανάτοβιτς έχει μεγαλουργήσει στην σκηνοθεσία, όπως και ο Βαγγέλης Σαγρής με τους φωτισμούς και την μουσική επιμέλεια. Πρόκειται για επίκαιρο έργο, σύγχρονο ανέβασμα, κι εγώ με τη σειρά μου στην υποκριτική κάνω κατάθεση ψυχής. Νομίζω πως έχουμε κάνει μια πολύ αξιόλογη δουλειά και κρατήσαμε χαμηλά την τιμή του εισιτηρίου καθώς μας ενδιαφέρει να την δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Προτείνουμε λοιπόν ο υποψήφιος θεατής να κλείσει εισιτήρια για μια από αυτές τις 10 παραστάσεις προτού εξαντληθούν.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο για φέτος; Ποια είναι τα «άμεσα» σχέδιά σας;

Ο λόγος που θα δώσουμε 10 μόνο παραστάσεις είναι επειδή αμέσως μετά θα συνεχίσουμε να το ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο. Δώσαμε 11 παραστάσεις στο Λος Άντζελες και στην Νέα Υόρκη και η ανταπόκριση του κόσμου μας έκανε να θέλουμε να το ταξιδέψουμε όπου υπάρχουν Έλληνες. Το άλλο σχέδιο που προετοιμάζω είναι ένα Ελληνικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αμερική. Και τέλος, δύο από τα σενάρια που έχω γράψει (στα αγγλικά) θέλω να γυριστούν στην Ελλάδα και να γίνουν ταινίες (μόλις βρεθεί η κατάλληλη εταιρεία παραγωγής).

 

ΔΟΥΚΑΚΗΣ 6483441 118

 

Ένα εισιτήριο, είναι «φυλαγμένο» ΕΔΩ, για εσάς…    

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, πατήστε ΕΔΩ

 

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35