Κουβέντα στην «αυλή» μας, με τον Ιάκωβο Μυλωνά, με αφορμή την παράσταση «Ή με μένα ή με καμία» στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Διδασκαλίας στη Μουσική Βιβλιοθήκη)
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το έργο;
Ήθελα να επικοινωνήσω στο κοινό μέσω κωμωδίας πάντα τη λάθος αγάπη που εκδηλώνουν κάποιοι άνθρωποι και ποια είναι τα συμπτώματά της. Αν ταυτιστεί κάποιος με την πρωταγωνίστρια καλό είναι να ζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγου. Αν του θυμίσει κάποιον φίλο του η πρωταγωνίστρια καλό είναι να τον παροτρύνει να δει ψυχολόγο. Μιλάμε για τη ψυχαναγκαστική αγάπη που γίνεται χειραγωγική και εμμονική. Στο έργο μας μπορεί να γελάς συνέχεια αλλά το υπόβαθρο είναι πολύ σοβαρό κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το κοινό βγαίνοντας απ’ το θέατρο.
Συγγραφή, σκηνοθεσία και ερμηνεία, σε ένα έργο βγαλμένο από το σήμερα με απρόβλεπτο φινάλε. Πως ήταν αυτό το «πάντρεμα»;
Έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να είμαι τελειομανής κι αυτό με κάνει πιο χαλαρό και χαρούμενο. Ήθελα να έχω καλή παρέα για να περνάω καλά στη δουλειά και τα κατάφερα. Η επιλογή της ομάδας είναι το κυριότερο συστατικό της επιτυχίας. Το να συνδυάσω τα τρία αυτά ήταν πολύ εύκολο γιατί ήμουν χαρούμενος που θα πήγαινα στη δουλειά και θα έβλεπα το παρεάκι μου. Ο Σπύρος, η Κάτια, η Αμαλία, η Τζέση, η Πόπη και η Άντζυ είναι πραγματικό τζακ ποτ.
Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική επί σκηνής. Ποια η λειτουργικότητα αυτής της «δράσης»;
Κοίτα ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο Μέγαρο Μουσικής. Οπότε επιβάλλεται να έχουμε ζωντανή μουσική, αλλιώς θα ήταν σα να μη σεβόμαστε τον χώρο. Η χρησιμοποίηση όμως του πιάνου για όλους τους ήχους, πιστεύω ότι έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο έργο.
Πόσο γέλιο κρύβει μέσα της αυτή η παράσταση;
Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα. Έχουμε κάνει δύο παραστάσεις και στη δεύτερη γελούσαν ακόμα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι και μείς ανακαλύπτουμε μαζί με το κοινό το πόσο αστεία είναι γραμμένο.
Θα μπορούσε αυτή η παράσταση να έχει «αναλγητική επίδραση» στο κοινό;
Ότι έχει να κάνει με ποιοτικό θέατρο που σέβεται το κοινό απ’ τη μια μεριά αλλά αποκαλύπτει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς απ’ την άλλη, πάντα θα εισχωρεί στη ψυχή του κοινού σα βάλσαμο γιατί θα του ανοίγει διαφορετικά μονοπάτια σκέψεις. Μονοπάτια που δεν είχε σκεφτεί μέχρι τώρα ότι υπήρχαν. Εμάς μας νοιάζει βέβαια το κοινό να γελάει συνέχεια και να περνάει καλά, αλλά περισσότερο μας νοιάζει να φτιάξουμε ένα σκεπτόμενο κοινό.
Ποιο μήνυμα θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;
Μπορεί να έρθει στην παράσταση μας, αν θέλει να ξεχάσει τη δυσκολία που έχουν οι προσωπικές σχέσεις αλλά μπορεί και να τις καταλάβει ακόμα καλύτερα. Όπως και να ναι θα γελάσει με την ψυχή του.
Ποια ατάκα «λατρέψατε» σ’ αυτό σας το έργο;
Τον τίτλο πιστεύω. Μπορεί να φαίνεται μια κούφια απειλή που κανένας δε θα την πίστευε. Μπορεί κάποιος να μην της έδινε καμία σημασία. Ίσως κάποιος να την έβρισκε και κάπως ρομαντική. Αν όμως την ξεγυμνώσεις απ’ όλα αυτά, τότε είναι μια πολύ σοβαρή απειλή που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας.
Θα σας δούμε και κάπου αλλού φέτος; Ποια είναι τα «άμεσα» σχέδιά σας;
Έκανα δύο γκεστ μέχρι τώρα στις «Ψυχοκόρες» και στο «Ο πρώτος από μας» στον ΑΝΤ1 και ετοιμάζω τώρα την περιοδεία του έργου μας «Ή με Μένα Ή Με Καμία» σε όλη την Ελλάδα. Απ’ τον Σεπτέμβριο θα μεταφέρω στο θέατρο την αληθινή ιστορία της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού. Επίσης οι μαθητές μου έχουν παρουσιάσει στον τεχνοχώρο μας στο Παλαιό Φάληρο δύο έργα φέτος και τώρα ετοιμάζουμε τα καινούρια. Οπότε είμαι συνέχεια σ’ έναν πυρετό προετοιμασίας και δημιουργίας και φυσικά χαίρομαι γιατί δε χρειάζεται να τα κάνω τέλεια. Χρειάζεται μόνο να τα κάνω ανθρώπινα.
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, πατήστε ΕΔΩ
Υπάρχει ένα εισιτήριο για εσάς, αρκεί να κάνετε την κράτηση, πατώντας ΕΔΩ
Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά