Κατερίνα Πεφτίτση: «Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε το τι λέει ο κόσμος και να σταματήσουμε την υποκρισία το ψέμα!»

Κατερίνα Πεφτίτση: «Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε το τι λέει ο κόσμος και να σταματήσουμε την υποκρισία το ψέμα!»

Κουβέντα στην «αυλή» μας, συντροφιά με την ηθοποιό Κατερίνα Πεφτίτση, με αφορμή την συμμετοχή της στην παράσταση «Τι θα πει ο κόσμος;», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Πακάκη στο θέατρο Faust.

 

 

Ξεκινώντας την κουβέντα μας, θα ήθελα να πάμε μερικά χρόνια πίσω και να σας ρωτήσω, τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την υποκριτική ήτανε η ανάγκη μου να μπαίνω σε ρόλους για να μπορώ να δημιουργώ χαμόγελα στον κόσμο συναισθήματά και εικόνες. Για μένα το θέατρο συνδυάζει όλες τις τέχνες μαζί και δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου εκτός από αυτό, ακόμα κι αν έχω δέκα χρόνια να παίξω θέατρο. Επιστρέφω στο θεατρικό σανίδι με την παράσταση του Σταμάτη Πακάκη ‘’Τι θα πει ο κόσμος;’’.

Τι σας έκανε να συμμετέχετε στην παράσταση «Τι θα πει ο κόσμος;» & ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή;

Αυτό που με έκανε να συμμετέχω ήτανε το αστείρευτο ταλέντο που έχει ο ίδιος ο δημιουργός της παράστασης, κείμενο και σκηνοθεσία, ο Σταμάτης Πακάκης. Όντας θεατής σε προηγούμενες θεατρικές του δουλειές γνώριζα την αρτιότητά τους καθώς και την αισθητική του Σταμάτη που μου ταιριάζει. Έτσι όταν μου έγινε η πρόταση ήταν μονόδρομος η θετική μου απάντηση. Ο ρόλος μου είναι η Μάργκαρετ, μία γυναίκα με πάθος που μας παίρνει μαζί της στο ταξίδι της. Αν και έχει περάσει δύσκολες καταστάσεις στην ζωή της όπως το να την παντρέψουν στα δεκαπέντε της με προξενιό, να χάσει την παρθενιά της με έναν βίαιο σύζυγο, να μεταναστεύσει στην Αμερική για ένα καλύτερο αύριο, να κάνει δύο παιδιά χωρίς να το θέλει και να τη διασύρουν λόγω Μοιχείας… μας κάνει να γελάμε με τα κωμική αντιμετώπιση των προβλημάτων της και μας δίνει δύναμη να αρπάξουμε τα όνειρά μας από τα μαλλιά. Η Μαργαρίτα βλέπετε γεννήθηκε κάπου το 1950 και στο έργο τη συναντάμε στο 1980 όπου η όλη εποχή της αλλαγής με τον Πράσινο Ήλιο να βασιλεύει στην Ελλάδα και η όλη της πορεία στα «εξωτερικά» τη μεταμορφώνει στην Μάργκαρετ.

Κοινωνική κωμωδία καταστάσεων! Πόσο εύκολα ή δύσκολα πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του θεατή, σε μια κοινωνία που έχει «καταδικαστεί» να ακροβατεί ανάμεσα στο ψέμα και την υποκρισία, τα «θέλω» και τα πρέπει» των άλλων;

Η κοινωνική κωμωδία είναι η κωμωδία καταστάσεων ή τύπων που έχει ως παρονομαστεί ζητήματα κυρίως κοινωνικά και μέσα από κωμικές καταστάσεις ξεσκεπάζει μελανά σημεία της κοινωνίας και της πολιτείας. Η κοινωνική κωμωδία για εμένα έχει πολλά διαχρονικά στοιχεία που τα συναντάμε από την αρχαία κωμωδία μέχρι τη σύγχρονη σάτιρα. Κύριο γνώρισμα είναι η τραγική ειρωνεία του ότι οι θεατές που έρχονται να δουν αυτήν την παράσταση μπορεί να ταυτιστούν με πολλά πράγματα που λέγονται από τους χαρακτήρες του έργου και να τα έχουν πει οι ίδιοι στην ζωή τους ή να τα έχουν ακούσει. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε το τι λέει ο κόσμος και να σταματήσουμε την υποκρισία το ψέμα!

Ταυτίζεται η φιλοσοφία της παράστασης με το σήμερα;

Φυσικά και ταυτίζεται! Ακόμα υπάρχει ο κόσμος όποιος λέει πράγματα για άλλους και ασχολείται με τις ζωές των άλλων και όχι με το να φτιάξει τη δική του. Ακόμα φοβόμαστε το τι θα πει ο κόσμος σε ένα μεγάλο βαθμό, είναι στο DNA μας.

Ποιο μήνυμα – κάλεσμα, θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή ώστε να δει την παράσταση;

Μετά την παράσταση να πάρει ένα κρασάκι και να δει τη ζωή του από την αρχή, μέχρι σήμερα. Να εστιάσει στο πόσο ρόλο έχει παίξει το τι είπε ο κόσμος στη διαμόρφωσή του και να θυμηθεί πως ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή σελίδας και νέα ξεκινήματα!

 

ti tha pi 1

 

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Ο Σταμάτης είναι φοβερά ευφάνταστος στις ατάκες του και έχει δώσει ρέστα στο κείμενο. Δε θα πω συγκεκριμένη ατάκα γιατί θα προδώσω στοιχεία του έργου. Ωστόσο ξεχωρίζω το «Αυτά…»Μία απλή λέξη που χρησιμοποιεί η Μάργκαρετ και χρωματίζεται διαφορετικά κάθε φορά δίνοντας άλλο κάτω κείμενο. Εμφανίζεται με κάθε πιθανό σημείο στίξεως. Για μένα η δύναμη μιας απλής λέξης να δέχεται τόσα πολλά και διαφορετικά κάτω κείμενα και ερμηνείες είναι τρομερό… δεν είναι η ατάκα σαν ατάκα αλλά η λειτουργικότητά της. Αυτά! Αυτά… Αυτά; AΥΤΑ!

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, πατήστε ΕΔΩ

 

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35