Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή: «Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό»

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή: «Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

 

3μανταλενα

 

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

Εσείς; Περιμένουμε τις δικές σας απαντήσεις…

 

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Είχα λεύκωμα και το έχω κρατήσει μέχρι σήμερα....

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

“Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Φωτεινό, ρομαντικό, νοσταλγικό.

 

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Την περίοδο της εφηβείας μου ξεκίνησα με την Super Κατερίνα γιατί τα θέματά της ταίριαζαν με την ηλικία μου. Ωστόσο, κάθε μήνα περίμενα με ανυπομονησία να ξεφυλλίσω τα περιοδικά που αγόραζε η μαμά μου για εκείνη... ΓΥΝΑΙΚΑ, Marie Claire, Elle.

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Είχα περάσει από διάφορες φάσεις... Αρχαιολόγος, δασκάλα, ηθοποιός, δημοσιογράφος... Νομίζω ότι με κέντριζαν περισσότερο τα καλλιτεχνικά και δημιουργικά επαγγέλματα...

 

1μανταλενα

 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

Οι “7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου”. Έρωτας, Αγάπη, Μητρότητα, Προδοσία (& Αχαριστία), θλίψη, Ελπίδα και Ευτυχία. Μέσα από αυτό αποκάλυψα το πώς αντιμετώπισα η ίδια αυτά τα οικουμενικά μεγέθη της ζωής μας. Συγχρόνως τα εμπλούτισα με όσα έγραψαν γι' αυτές τις λέξεις εκείνοι που τους θαυμάζουμε για τον τρόπο που σκέφτονται. Ανάμεσά τους οι: Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Fyodor Dostoyevsky, William Shakespeare, Oscar Wilde, Milan Kundera, Ernest Hemingway, Friedrich Nietzsche, Rudyard Kipling, Paulo Coelho, Maya Angelou.

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας; Υπάρχει κάτι που περιμένουμε από εσάς;

Mέσα Δεκέμβρη του 2020- κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο μου: “Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας”. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο με μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ιστορία όπου γίνεται μια “κατάδυση” στα μεγάλα γεγονότα ή “καταστάσεις” των τελευταίων 110 χρόνων που μας οδήγησαν στο σημερινό “παρόν”. Μπορεί να μοιάζει με ένα παιδικό βιβλίο, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλους και κυρίως στους γονείς, που θα έπρεπε να το διαβάσουν στα παιδιά τους. Γι’ αυτό το λόγο λέω ότι απευθύνεται σε παιδιά από 9 έως 99 ετών... Η ιστορία διαδραματίεται σε ένα χωριό των Δελφών, το μακρινό 1910. Ο  εντεκάχρονος Άγγελος και η μικρή αδελφή του, η οκτάχρονη Θεώνη, σε μια από τις καθημερινές εξορμήσεις τους ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες κουτί. Το Κουτί της Πανδώρας! Με μαγικό τρόπο εμφανίζεται μπροστά τους η Πυθία, η περίφημη μάντισσα της αρχαιότητας, και τους αποκαλύψει το περιεχόμενό του.  Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουν τα δυο παιδιά όταν δουν μπροστά τους μέσα από φωτογραφίες - οι οποίες πέφτουν από το κουτί οι οποίες είναι όλες συνδεδεμένες με παιδιά από το κάθε γεγονός και κατάσταση; Α` Παγκόσμιος Πόλεμος,  Ισπανική γρίπη, Μικρασιατική καταστροφή, Γκουέρνικα, Β` Παγκόσμιος Πόλεμος, Περλ Χάρμπορ, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, Πόλεμος στο Βιετνάμ, Εισβολή στην Κύπρο, Τσερνόμπιλ, Έιτζ, Πτώση του τείχους του Βερολίνου, Παιδιά της Μπιάφρα, Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (Δίδυμοι Πύργοι), Καταστροφή στο Δάσος του Αμαζονίου, Κλιματική αλλαγή, Τσουνάμι στην Ινδονησία, Ρατσισμός και Εκφοβισμός (bullying), Έκρηξη στο Λίβανο, Κορονοιός (Covid-19) που ακόμα γράφει ιστορία. Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω... Αναφέρομαι σε σημαντικές έννοιες, σε σπουδαίες προσωπικότητες που έπαιξαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου, αλλά και σε ρήσεις που συνδέονται με το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.

 

4μανταλενα

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Είναι τόσα πολλά τα βιβλία που αγαπώ. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιο ως το πιο αγαπημένο. Ωστόσο, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, αυτή τη στιγμή ήρθε στο μυαλό μου ένα που έχει αγγίξει  τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής μου και είναι "Η Μάνα" της Pearl Buck. Όταν το διάβασα για πρώτη φορά είχα μόλις ξεκινήσει τις σπουδές μου. Δεν ήμουν ακόμα μητέρα. Νομίζω ότι αν το διάβαζα τώρα που έχω αποκτήσει τα παιδιά μου, θα με συγκλόνιζε ακόμα περισσότερο. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κίνα, στις αρχές του 20ού αιώνα. Επικεντρώνεται στη μορφή της μητέρας η οποία αποτελεί σπουδαίο πρότυπο αγάπης, προσφοράς, κατανόησης. Περιγράφονται η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες μιας μητέρας που συντηρεί με την αδιάκοπη εργασία και την απίστευτη αφοσίωσή της τη φτωχή αγροτική της οικογένεια.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Την περίοδο της εφηβείας μου είδα για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη  το αριστούργημα “Όσα παίρνει ο άνεμος”. Συγγραφέας του Μάργκαρετ Μίτσελ η οποία έγραψε ένα και μόνο βιβλίο,  το οποίο όμως διαβάστηκε και αγαπήθηκε όσο λίγα κι ενέπνευσε ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Η ευρηματική Μίτσελ κατάφερε να αναπλάσει μια ρομαντική εικόνα ενός αιματηρού και αδυσώπητου εμφυλίου πολέμου και να δημιουργήσει όχι μόνο ένα παγκόσμιο best seller, αλλά και την εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια της ηρωίδας της που μου έρχονται από τότε συχνά στο μυαλό μου: “Στο κάτω κάτω, αύριο είναι μια καινούργια μέρα.” (After all...tomorrow is another day)

 

Σινεμά ή θέατρο;

Και τα δύο. Αγαπώ την αμεσότητα και τη μαγεία του θεάτρου.     Λόγω της άμεσης επαφής στο θέατρο λειτουργούν όλες οι αισθήσεις. Εδώ, με κάποιο τρόπο συμμετέχουν και οι θεατές.             Στον κινηματογράφο είναι όλα διαφορετικά. Ωστόσο, εκεί προσφέρονται άλλες δυνατότητες που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε. Όπως το  “ταξίδι” σε  μακρινά μέρη, η “γνωριμία” με κορυφαίους ηθοποιούς που ζουν στο εξωτερικό.  Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία απαγορεύει τη λειτουργία των σινεμά, μου έχει λείψει ο ήχος που τραντάζει στην αίθουσα, οι φωτισμοί, τα πλούσια εφέ που δεν είναι ίδια όπως στην τηλεόραση.  Σε ταξιδεύουν σε άλλες χώρες σε άλλες πολιτείες.

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Παρακολουθούσα τηλεόραση αλλά για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι κάποιο αγαπημένο σήριαλ από τότε. Στην παιδική ηλικία αγαπούσα να βλέπω την “Κάντυ - Κάντυ”...

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Οι αναμνήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είτε όμορφες, είτε θλιβερές, τις κουβαλάμε μέσα μας κι αυτές έχουν συμβάλει στη δική μας πορεία. Ανήκουν όμως στο παρελθόν μας. Τα όνειρα ανήκουν στο μέλλον μας. Είναι νομίζω ένδειξη αισιοδοξίας το να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε για όμορφα πράγματα. Αρκεί να μην πάψουμε να προσπαθούμε να συμβούν... Κι αν δεν συμβούν, δεν πειράζει... Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό.

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να μας έχει ο Θεός καλά... Την οικογένειά μου κι εμένα.

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Στο πρώτο μου βιβλίο αναφέρομαι σε διάφορες στιγμές από παιδική ηλικία. Σε ένα κείμενό μου στο klik, αναφέρθηκα στη μέρα που ήρθα στον κόσμο και είναι γλυκιά και φυσικά σημαντική.  Μπορείτε να πατήσετε στο link που ακολουθεί για να διαβάσετε την ιστορία:

https://www.klik.gr/gr/el/brain-storm/-i-mera-pou-irtha-ston-kosmo/

 

2μανταλενα

 

Η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή γεννήθηκε στην Αθήνα ένα χιονισμένο πρωινό του Ιανουαρίου.

Σπούδασε Οικονομικά στο American College of Greece - Deree College, δημοσιογραφία και μουσική παραγωγή στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με MBA στο Athens Laboratory of Business Administration. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Έχει εργαστεί σε αεροπορική και ναυτιλιακή εταιρεία.

Είναι λάτρις της κλασικής μουσικής και του πιάνου. Από πολύ μικρή της αρέσει να γράφει για να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Βραβεύτηκε σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της Società Dante Alighieri. Διάφορα κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Τα τελευταία χρόνια είναι δημοσιογράφος στο διαδικτυακό περιοδικό klik του εκδότη Άρη Τερζόπουλου, όπου ετοιμάζει συνεντεύξεις (Σεμίνα Διγενή, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πατούλης, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης κ.ά.), αφιερώματα για κορυφαίες προσωπικότητες (Μάνος Χατζιδάκις, Έρνεστ Χέμινγουει, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Μίλαν Κούντερα κ.ά.) και γράφει προσωπικές θέσεις σε θέματα ψυχολογίας και άλλα που λίγο πολύ μας απασχολούν όλους.

Θεωρεί πως οι καλύτεροι «δάσκαλοι» για τη συναισθηματική της ανάπτυξη είναι ο γιος της και η κόρη της.

Τον Ιούνιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο 7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.

Το 2020 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο μου: «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας» από την Ελληνοεκδοτική.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:

www.facebook.com/madalena.diamanti

www.klik.gr/gr/el/writers/mantalena-maria-diamanti/

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35