Ελένη Τσαλδίρη: «Μια νοηματισμένη νωχελικότητα μέσα από τα όνειρά μου είναι αυτό που θέλω να περνάω και στην τέχνη μου!»

Ελένη Τσαλδίρη: «Μια νοηματισμένη νωχελικότητα μέσα από τα όνειρά μου είναι αυτό που θέλω να περνάω και στην τέχνη μου!»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την εκπαιδευτικό, συγγραφέα και εικονογράφο  Ελένη Τσαλδίρη

3τσα

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

 

Είχατε Λεύκωμα;

Δεν είχα Λεύκωμα, αν και μου άρεσε… και γενικά σπάνια μου έδιναν για να γράψω. Τώρα μετά από τόσα χρόνια σκέφτομαι ότι και να είχα δεν θα ήξερα σε ποιους να απευθυνθώ αφού οι ερωτήσεις μου θα ήταν κάπως περίεργες… σίγουρα διαφορετικές από των άλλων κοριτσιών!

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

Η αγαπημένη μου ερώτηση, την οποία και θα έβαζα πρώτη ( αν είχα Λεύκωμα)  θα ήταν: « Αν δεν ήσουν εσύ, ποια θα ήθελες να ήσουν; Γιατί σκέφτομαι σαν εγώ και όχι σαν την κολλητή μου;» Οι σκέψεις αυτές με ακολουθούν μετά την γνωριμία μου με την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων.  

 

Πώς ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Το παιδικό μου δωμάτιο πρακτικά δεν υπήρχε. Το είχε ο παππούς και η γιαγιά. Εγώ βρισκόμουν σ’ ένα ενδιάμεσο χώρο που άλλαζε συνεχώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας.

 

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Αγόραζα από το περίπτερο την Μανίνα γιατί στο οπισθόφυλλο είχε μικρές χάρτινες κούκλες, τις οποίες έκοβα και μεταμόρφωνα όπως ήθελα εγώ. Επίσης αγαπημένο μου, πολύ ήταν το γερμανικό περιοδικό BRAVO που είχε Ποπ καλλιτέχνες της εποχής (80ς) και αφίσες.  Το περίμενα πως και πως, αν και δεν ήξερα γερμανικά γιατί «άνοιγε» έναν ολόκληρο κόσμο για μένα.

 

Πιο ήταν το επάγγελμά που θέλατε να κάνετε;

Πάντα ήθελα να γίνω ζωγράφος ή τέλος πάντων να ασχολούμαι με τις εικόνες, τα σκηνικά, τις ιστορίες, τις παραστάσεις, τα βιβλία…. ήθελα ένα επάγγελμα που να τα συμπεριλαμβάνει όλα. Τότε η λέξη καλλιτέχνης μου φάνταζε λίγη για μια τόσο σπουδαία απασχόληση. Τώρα ξέρω πως ο πραγματικός καλλιτέχνης,  δεν είναι καν επάγγελμα!

 

1τσα

 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

«Το Φανταστικό Θέατρο Παρουσιάζει: Τον Δ. Μυταρά και τα Χρωματικά Ζευγαράκια» Εκδόσεις Λιβάνη ( 2010) και είμαι πραγματικά ευγνώμων που επέβλεπε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς, Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες, ο ίδιος ο ζωγράφος, μαζί με την σπουδαία, Ζουζού Μυταρά, την σύζυγό του.

 

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Η παρουσίαση της σειράς Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, μια πολύ βροχερή Πέμπτη τον Δεκέμβριο του 2011. Θα την θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη. Τότε οι μαθητές μου από το Αρσάκειο Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο που επεφύλασσαν μια υπέροχη έκπληξη.  Χορογράφησαν μαζί με την δασκάλα σας Φυσικής Αγωγής, ένα κείμενο μου για την Γέννηση των Χρωμάτων. Σας τότε εκείνοι και εγώ εκθέσαμε μαζί τα έργα σας (και μάλιστα για 20 ημέρες στο Μουσείο!) σ’ ένα ξέφρενο  πανηγύρι χρωμάτων και αισθήσεων.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

«Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων»... Πάντα!

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

«The Wall», Pink Floyd… με διαφορά! Για τα υπέροχα τραγούδια, τα απίστευτα για την εποχή, γραφικά για τα διαχρονικά μηνύματα που θα περνάει πάντα αυτή η πρωτοποριακή ταινία.

 

Σινεμά ή θέατρο;

Σινεμά, ιδιαίτερα Θερινό.  Συνδυάζει την παρέα, την βόλτα, τις ατέλειωτες συζητήσεις για την ταινία στο πεζοδρόμιο. Τον «ακριβό» ύπνο, όπως μου έλεγαν, γελώντας οι φίλοι μου, όταν κοιμόμουν κάθε φορά στο «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα». Αλλά και για τις μοναδικές τυρόπιτες στην Αθηναία ή τον καταπληκτικό εξώστη στην Αφροδίτη… και πολλά άλλα…

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Τηλεόραση δεν παρακολουθούσα. Τότε με θύμωνε το γεγονός ότι η τηλεόραση άνοιγε μόνο για Ειδήσεις, Αθλητική Κυριακή και Βουλή. Χαιρόμουν όταν βλέπαμε Σαρλό, με τον παππού μου και γελούσαμε δυνατά. Εκ των υστέρων νιώθω τυχερή που θυμάμαι λίγα από την τηλεόραση αφού κέρδισα αναμνήσεις από εξερευνήσεις  με τους φίλους μου στην εξοχή.

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Όνειρα! Πάντα διαθέτω στον εαυτό μου, χρόνο να ονειρεύεται ακόμη και τώρα που το πρόγραμμά μου είναι ασφυκτικά γεμάτο. Μ’ αυτό ξεκινάω νωρίς το πρωί και το θεωρώ ως χρόνο ποιοτικό στην ζωή μου. Μια νοηματισμένη νωχελικότητα μέσα από τα όνειρά μου είναι αυτό που θέλω να περνάω και στην τέχνη μου!

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να είμαστε ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!

 

Περιγράψτε μας, μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια. Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Υπάρχουν αστεία στιγμιότυπα με τον παππού μου, τα οποία χρησιμοποιώ κάποιες φορές στα κείμενα μου. Ένα απ’ αυτά συνέβη όταν ήμουν 10 ετών. Τότε πίστευα ότι μπορώ να γίνω μία πολύ καλή αρωματοποιός. Έτσι αφού μάδησα όλα τα τριαντάφυλλά του κήπου, πήρα το οινόπνευμα και τα αιθέρια έλαια της μαμάς μου και με διαδικασίες που μόνο εγώ γνώριζα ετοίμασα και παρέδωσα το μπουκαλάκι- δώρο στον παππού μου. Ήμουν περήφανη για την κολόνια που του ετοίμασα. Όταν όμως, είδα την έκφραση του, καθώς την μύριζε, ένιωσα τρομερά άσχημα !!! Την επόμενη στιγμή και χωρίς κανείς να το καταλάβει άδειασα το After Shave του πατέρα μου στο δικό μου μπουκαλάκι και το χάρισα στον παππού μου. Εκείνος με ευχαρίστησε συγκινημένος! Όσο για τον πατέρα μου… φαντάζομαι θα αγόρασε καινούργιο After Shave.

4τσα

Η Ελένη Τσαλδίρη γεννήθηκε στην  Χαλκίδα. Σπούδασε Accademia di Belle Arti di Venezia, Pittura C di Emilio Vedova και Β' Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. Έχει μεταπτυχιακό στην  Εικονογράφηση Παιδικών Βιβλίων, Cambridge School of Arts και υποτροφία Ι.Κ.Υ, Χαρακτικής Εξωτερικού.

Τα έργα της:

Σειρά Ελλήνων Καλλιτεχνών με τίτλο: Το Φανταστικό θέατρο παρουσιάζει: «Τον Δ. Μυταρά και τα χρωματικά ζευγαράκια», «τον Γ. Μόραλη και το μυστικό παιχνίδι των σχημάτων»,  «τον Κ. Τσόκλη και το αλλόκοτο μπέρδεμα», 2011 Εκδόσεις Λιβάνη

Τρία βιβλία για το χρώμα : «Το πράσινο πάρτι», «Η κόκκινη σούπα», «Το μπλε σύννεφο», 2013 Εκδόσεις Λιβάνη. Η σειρά με τους  Έλληνες καλλιτέχνες έφτασε στις βραχείες λίστες ως καλύτερα βιβλία γνώσεων από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου(Ibby) και τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2011 και 2012.Το 2017 εκδόθηκε το Εικονογραφημένο παραμύθι «Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής» από τις εκδόσεις Σαΐτη και είναι μια προσφορά στο Ελπίδα, Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο. Το Δεκέμβριο του 2020 εκδόθηκαν «Τα Πέπλα των Αγγέλων», Εκδόσεις Ι. Σιδέρη. Ένα εικαστικό/Φιλοσοφικό ποίημα για όλες τις ηλικίες, που υμνεί την Αγάπη, την προσφορά και την ελευθερία.

 

2τσα

 

Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου IBBY, του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.

Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά από το 1997. Σημαντική η δεκαετή συνεργασία της με το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και την Ζουζού Μυταρά. Από το 2004 διδάσκει στα Αρσάκεια  Δημοτικά  Σχολεία.

Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35