Μαρία Παπαδάκη: «Λατρεύω τα όνειρα…»

Μαρία Παπαδάκη: «Λατρεύω τα όνειρα…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την συγγραφέα Μαρία Παπαδάκη

παπαδακη

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

 

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Και βέβαια είχα. Ένα μεγάλο, γυαλιστερό, χρωματιστό, σταχωμένο τετράδιο.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

Τί είναι έρωτας. Κι οι περισσότεροι απαντούσαν... ο ασπασμός των αγγέλων προς τ' άστρα.

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Σχετικά μικρό και το μοιραζόμουν με τις δυο αδελφές μου. Είχε πόστερ στους τοίχους, ένα και μοναδικό γραφείο και για τις τρείς μας, μια λιλιπούτεια ντουλάπα και τρία κρεβάτια τοποθετημένα σε σχήμα πι. Είχε κι ένα παράθυρο που έβλεπε στην αυλή και τα καλοκαιρινά μεσημέρια που η μαμά μας ανάγκαζε να πάρουμε τον απαραίτητο μεσημεριανό υπνάκο, το ανοίγαμε, πηδάγαμε στην αυλή και χορταίναμε παιχνίδι. Είχα κι έναν φακό κρυμμένο στο συρτάρι του κομοδίνου μου, κι όταν τα βράδια οι αδερφές μου ήθελαν να κοιμηθούν και τις ενοχλούσε το φως της λάμπας, τον έχωνα κάτω απ' τα σκεπάσματα, τον άναβα και διάβαζα εν ήδη κρυφού σκολειού τα αγαπημένα μου εξωσχολικά βιβλία.

 

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Μίκυ Μάους, Λούκυ Λουκ, Αστερίξ, αγοροκόριτσο με λίγα λόγια...

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Πιο μικρή δασκάλα. Όταν μεγάλωσα, στην αρχή ξεναγός, μετά... μπορεί να σας φανεί παράξενο μα ήθελα να γίνω συγγραφέας ή να σκαρώνω στιχάκια για τραγούδια. Μάλλον θα ήταν ανοιχτοί οι ουρανοί...

 

παπαδ

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

“Αγάπες δροσουλίτες” ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστης.

 

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Είναι δυνατόν να την ξεχάσω; Ήταν στο Polis Art Cafe στη Στοά του βιβλίου. Παρουσίαζα το πρώτο μου μυθιστόρημα που είχε τίτλο “Τί γυρεύω εγώ εδώ” και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ εκείνη τη βραδιά με όλους τους φίλους και γνωστούς γύρω μου και τους καλλιτέχνες φίλους μου να τραγουδούν δικά μου τραγούδια και μόνο για μένα! Ήταν φανταστικά!

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας; Υπάρχει κάτι που περιμένουμε από εσάς;

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο το καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο “Ανέφαλα κι αγρίμια” γεμάτο Κρήτη, μυστήριο, μάγια και άγια. Σε λίγες μέρες θα επανεκδοθεί και το μυθιστόρημά μου “Κλειστό λόγω αγάπης” πάλι από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Γράφω το επόμενο βιβλίο μου, που κι αυτό περιέχει μια δόση Κρήτης, και περιμένω να κυκλοφορήσουν πολλά τραγούδια που έχω γράψει τους στίχους από σπουδαίους και καταξιωμένους ερμηνευτές σε μελωδίες επίσης σπουδαίων συνθετών.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Η “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Δεν θυμάμαι. Είχα πολλές αγαπημένες. Νομίζω πως ξέδινα όμως με το Grease.

 

2παπαδ

Σινεμά ή θέατρο;

Θέατρο. Αγαπώ και το σινεμά πολύ, αλλά στο θέατρο έχω  αδυναμία.

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Αν εννοείτε παλιά, “Οι απαράδεκτοι”

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Όνειρα. Τα λατρεύω.

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να είμαι υγιής.

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Όχι, δεν έχω βάλει καμιά ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια σε κάποιο βιβλίο μου. Υπάρχουν όμως πολλές, και σίγουρα μου δώσατε μια καλή ιδέα να το κάνω. Οι ιστορίες από τα παιδικάτα μου αφορούσαν πάντα όχι μόνο εμένα μα και τις δυο αδελφές μου. Μαζί κάναμε ζαβολιές και μοιραζόμασταν μυστικά. Κάποτε, η μικρή μου αδελφή που δυστυχώς τη χάσαμε πολύ νέα, πήγε στο περίπτερο σταλμένη από τον πατέρα μας για να αγοράσει ένα στυλό. Στον δρόμο της επιστροφής, της έπεσε το καπάκι, κι όσο κι αν το έψαξε δεν το βρήκε πουθενά. Είπε λοιπόν στον μπαμπά πως για να της δώσουν και το καπάκι ζητούσαν περισσότερα χρήματα. Χαμογέλασε γιατί κατάλαβε πως κάτι άλλο συνέβαινε και τις έδωσε κάτι λίγα παραπάνω για να δει πως θα τα βγάλει πέρα. Αυτή βέβαια είχε σκοπό να γυρίσει πίσω και να ψάξει πιο προσεκτικά μήπως βρει το καπάκι του στυλό. Την ακολούθησα και την τσάκωσα στα πράσα να ψάχνει.

“Μην το πεις στον μπαμπά...” μου είπε κι εγώ θα σου δίνω το χαρτζιλίκι μου για μια βδομάδα.

Συμφώνησα, όχι για το χαρτζιλίκι, μα για να μην την μαλώσει ο μπαμπάς για το ψέμα της, και βάλθηκα να ψάχνω μαζί της το καπάκι. Δεν το βρήκαμε. Πήγαμε στο περίπτερο κι αγοράσαμε ένα καινούργιο στυλό, κι αφού τα χρήματα που κρατούσε η πονηρή δεν έφταναν, της τα συμπλήρωσα εγώ από το δικό μου χαρτζιλίκι. Έτσι ο μπαμπάς δεν τη μάλωσε ποτέ, αφού τον διαβεβαίωσα πως έλεγε την αλήθεια, και μεις είχαμε ένα μυστικό να πορευόμαστε. Μικρό μεν αλλά ικανό να μας κάνει να κοιταζόμαστε και να χαμογελάμε συνωμοτικά η μια στην άλλη. Ο μπαμπάς βέβαια ποτέ δεν μας πίστεψε, αλλά δεν το έκανε θέμα, ίσως επειδή θαύμασε τη σύμπνοια μας και την αγάπη που είχαμε η μια στην άλλη. Κι όταν χάσαμε το Κατερινιώ μας, μου ξανάρθε στο νου αυτή η ιστορία, σήκωσα το κεφάλι στον ουρανό και της χαμογέλασα συνωμοτικά...

 3παπαδ

 

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστικά και αγγλικά.

Το πρώτο της βιβλίο ήταν η ποιητική συλλογή με τίτλο “Αγάπες δροσουλίτες” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Γκοβόστης”. Το δεύτερο ήταν το μυθιστόρημα με  τίτλο “Τι γυρεύω εγώ εδώ” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φίλντισι» το 2014. Το τρίτο ήταν το μυθιστόρημα «Κλειστό λόγω αγάπης» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» το 2016 και έγινε best seller στα βιβλιοπωλεία των public. Το τέταρτο ήταν το μυθιστόρημα «Κρουσταλλένια μου» που κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» το 2017. Το πέμπτο της ήταν το μυθιστόρημα «Ευλογημένο ψέμα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός. Το έκτο της είναι το μυθιστόρημα «Ανέφαλα κι αγρίμια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο». Τον Μάρτιο επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» το «Κλειστό λόγω αγάπης».

Συνεργάστηκε με το διαδικτυακό περιοδικό “Μουσικόραμα” με συνεντεύξεις και άρθρα της. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό περιοδικό «Books and style» με άρθρα της.

 

1παπαδ

 

Στη στιχουργική της πορεία συνεργάστηκε και συνεργάζεται με πολλούς και αξιόλογους συνθέτες όπως τους Γιάννη Νικολάου, Βάσω Αλαγιάννη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λίνο Κόκκοτο, Αντώνη Μιτζέλο, Παναγιώτη Στεργίου, Βαγγέλη Μαχαίρα, Αρετή Κοκκίνου, Πασχάλη Τόνιο, Ζωή Τηγανούρια, Λίνο Κόκκοτο, Γιάννη Σπάθα, Τάσο Ζαφειρίου, Δημήτρη Γαλίτη, Παναγιώτη Κελάνδρια, Γιώργο Γελαράκη, Νίκο Πιτλόγλου, Νάνσυ Κανέλλη, Ξένια Δικαίου, Βαγγέλη Σίμο, Γιώργο Βασιλάκη, Γιάννη Ανδρακάκο, Αλέξη Καραβέργο, Μάρθα Οικονομοπούλου, Χριστόδουλο Σιγανό, Μπάμπη Χαλκίδη, Στέλιο Τζανετή κ. α.

Εκτός Ελλάδας συνεργάστηκε με τον Ελληνοαμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh, γράφοντας τους στίχους σε τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου, στο soundtrack της ταινίας του Χόλιγουντ “Τhe trouble with Bliss” που διακρίθηκε στα Media awards του Χόλυγουντ. Συνεργάστηκε επίσης με τους αξιόλογους ερμηνευτές  όπως τους Βασίλη Λέκκα, Γιώργο Νταλάρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Νικολάου, Βασίλη Σκουλά, Αρετή Κετιμέ, Λένα Αλκαίου, Μελίνα Κανά, Κωνσταντίνα, Σοφία Παπάζογλου, Μιχάλη Κουνάλη, Εμμανουλέλα Χιωτάκη, Ερωφίλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μαρία Σουλτάτου, Πέννυ Ξενάκη, Μαρία Κανελοπούλου, Χριστιάννα Παύλου, Δήμητρα Μαστορίδου, Μάκη Σεβίλογλου, Βασίλη Παϊτέρη, Έρρικα Πατρικίου, Άννα Κατσούλη, Γεωργία Αγγέλου, Γιολάντα Δαναού, Ανδρόνικο Λευκαρίτη, Νίκο Καρακαλπάκη, Βασιλική Στεφάνου, Μαρία Αναματερού, Αλέξανδρο Μπελέ, Λάμπρο Βασιλείου, Ξένια Ροδοθεάτου, Αντιγόνη Κατσούρη, Στέλλα Μαρνελάκη, Κώστα Βουτυρά, Παρασκευή Χαιροπούλου, Γιώργο Σέμη, Carmica κ. α.

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35