Χριστίνα Γκόλια: «Η τέχνη δεν έχει θέση πουθενά στις μέρες μας...», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Χριστίνα Γκόλια: «Η τέχνη δεν έχει θέση πουθενά στις μέρες μας...», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Όταν ένας άνθρωπος μιλάει για την «τέχνη», εκτός του ότι σε καθηλώνει με το λόγο του, σε κάνει να αισθάνεσαι υπερήφανος που μαθαίνεις τόσα όσα ούτε η ιστορία δεν έγραψε. Η Χριστίνα «υπηρέτης» της τέχνης και «παιδί» του καλλιτεχνικού χώρου, μας μίλησε γι’ όλα αυτά…

3GOLIA

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική και στη συνέχεια με το τραγούδι;

Μια εσωτερική ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα τα δικά μου και των ανθρώπων γύρω μου. Κάθε μορφή τέχνης, όπως το θέατρο και το τραγούδι είναι η εικόνα της εποχής που ζούμε. Πάντα μου άρεσε να είμαι το “κανάλι” μέσω του οποίου εκφράζεται η ίδια η ζωή!

 

Τι σημαίνει η λέξη «ηθοποιός» για εσάς και κατά πόσο «ταυτίζεται» με το τραγούδι;

Η λέξη “Ηθοποιός” το λέει από μόνη της “ποιώ ήθος”, είμαι κάτι σαν δάσκαλος, σαν φορέας αξιών και αλληλοεπιδρώ με τους ανθρώπους μέσω των ρόλων και του θεατρικού έργου. Το ίδιο κάνει και ο τραγουδιστής μέσω ενός τραγουδιού, με την φωνή του.

 

Ποιες είναι εκείνες οι στιγμές της μέχρι τώρα πορείας σας, που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη σας & ποιοι άνθρωποι στάθηκαν στο πλάϊ σας;

Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις και από την πορεία μου σαν ηθοποιός και αργότερα σαν τραγουδίστρια. Τηλεοπτικά το "Κωνσταντίνου και Ελένης", ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές μου στον φακό στον ρόλο της Αλέκας. Η εμπειρία μου από τα γυρίσματα θα μου μείνει αξέχαστη. Υπήρχε πολύ ωραίο κλίμα, με γέλιο, αστεία και θετική ενέργεια. Όλη η ομάδα των ηθοποιών και των συντελεστών ήταν δεμένοι μεταξύ τους και ταιριαστοί. Γι’ αυτό έγινε άλλωστε τόσο μεγάλη επιτυχία η σειρά. Στα "Παιδιά της Νιόβης", ως η ντίβα της λυρικής σκηνής στον ρόλο της "Νερσέ", είχα πράγματι ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή! Εξαιρετική σειρά του Κουτσομύτη, με υπέροχα κοστούμια, ωραίο σενάριο, μονοκάμερο γύρισμα (όπως στον κινηματογράφο), ωραίος ρόλος... μαγικές στιγμές! Στην Αρχαία τραγωδία "Αλκηστις" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου, παίζαμε φορώντας κούκλες πάνω μας. Είμασταν οι άνθρωποι μαριονέτες πάνω στη σκηνή. Αυτό απαιτούσε πολύωρες πρόβες και σκληρή εργασία. Τα "πρόσωπα κούκλες" που φορούσαμε δεν μας επέτρεπαν να βλέπουμε καθαρά και χρειαζόταν να κινούμαστε όλοι συντονισμένοι και με απόλυτη ακρίβεια, για να μην πέσουμε ο ένας πάνω στον άλλον. Αναπτύξαμε λοιπόν, τις άλλες μας αισθήσεις, γιατί πρακτικά ήμασταν "τυφλοί" πάνω στην σκηνή. Πολύ μεγάλο μάθημα και σπουδαία εμπειρία ζωής για έναν νέο ηθοποιό εκείνη η παράσταση. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Αργότερα σαν τραγουδίστρια μια από τις σημαντικότερες   στιγμές μου ήταν η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ στο Λονδίνο στο O2 Academy. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μένα να τραγουδήσω σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. Σαφώς και η "έκθεση" σε ένα "άγνωστο" κοινό ήταν μεγάλη πρόκληση  και η επιτυχία μου έδωσε "φτερά" να συνεχίσω το έργο μου με μεγαλύτερη πίστη και δύναμη εδώ στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που με στήριξαν και συνταξιδέψαμε με όχημα την τέχνη ήταν πολλοί και αξιόλογοι. Η Λυδία Κονιόρδου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Λάκης Παπαδόπουλος κ.α.

 

Οι «περιορισμοί» του COVID-19, έγιναν αιτία να αλλάξετε τα σχέδιά σας και ποια ήταν αυτά;

Οι περιορισμοί του COVID-19 επηρέασαν και έπληξαν κυρίως τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Η τέχνη δεν έχει θέση πουθενά στις μέρες μας... Είχα σαφώς σχέδια, και παραστάσεις που ακυρώθηκαν λόγω της κατάστασης. Εστιάζω αυτή την εποχή στην δημιουργία και προετοιμασία καινούργιων τραγουδιών, μέχρι να “ανοίξουν” πάλι οι συναυλιακοί χώροι και οι μουσικές σκηνές.

 

Έχετε καταφέρει να παντρέψετε αρκετά είδη τραγουδιού, εντυπωσιάζοντας πάντα το κοινό με τον τρόπο που τα ερμηνεύετε. Υπάρχει κάποιο «μυστικό»;

Ένα είναι το μυστικό για κάθε εργασία, η αγάπη! Όταν “βάζεις” αγάπη σε ότι κάνεις, τότε αυτό γίνεται όμορφο και αγγίζει τους άλλους.

2GOLIA

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» του ελληνικού τραγουδιού, ποιο τραγούδι θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;

Την “Θαλασσογραφία” του Διονύση Σαββόπουλου. Νιώθω ότι εκφράζει την Ελληνική ψυχή, και οι στίχοι και η μουσική του.

 

Στη σημερινή εποχή, πιστεύετε πως το τραγούδι έχει ανοδική πορεία ή μένει στάσιμο λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων;

Δυστυχώς το τραγούδι στις μέρες μας μένει στάσιμο. Η μουσική βιομηχανία έχει βουλιάξει, κανείς δεν αγοράζει πλέον cd, όλοι ακούνε μουσική δωρεάν μέσω you tube. Οι δύσκολες συνθήκες μαζί με την οικονομική κρίση και τον COVID, έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία της μουσικής.

 

Ελπίζετε πως κάτι θ’ αλλάξει ή η νέα τάξη πραγμάτων, θα είναι καταστροφική για τις τέχνες και τον πολιτισμό;  

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πάντα στο καλύτερο. Είμαι θετικός άνθρωπος και θεωρώ ότι η ανθρωπότητα θα αντιδράσει στο “κακό” και θα βρει τρόπους να προάγει πάλι την τέχνη και οτιδήποτε όμορφο και στη ζωή.

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να ακολουθεί τα όνειρα του, να ζει με πάθος την ζωή, να μάχεται για τα ιδανικά του, να χαμογελάει και να αγαπάει τους συνανθρώπους του!

4GOLIA

Η Χριστίνα Γκόλια γεννήθηκε στην Ελασσόνα Θεσσαλίας.

Σπούδασε θέατρο. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Βεάκη  με καθηγητές τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Δημήτρη Οικονόμου, την Ράνια Οικονομίδου, τον Γιώργο Γιωγλερή κ.α

Σπούδασε φωνητική και τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια την Μαρία Καμπούρη.

Η πορεία της σηματοδοτείται από μια δυναμική δράση στο χώρο του θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου με σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους ηθοποιούς  όπως η Λυδία Κονιόρδου (στην Αρχαία τραγωδία Αλκηστις του Ευριπίδη στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου), ο Γιάννης Μπέζος(στα Σκουπίδια του Ξανθούλη στο Θέατρο Αθήναιον), ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ο Γιώργος Παρσαλάκης, ο Τάσος Χαλκιάς η Μπέσυ Μάλφα και βραβευμένους σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Κουτσομύτης (Στην τηλεοπτική σειρά "Τα παιδιά της Νιόβης"  στο ρόλο της Νερσέ).

Έχει επίσης πλούσια δράση στον χώρο της μουσικής όπου δραστηριοποιείται ως τραγουδίστρια με το γκρουπ της τους Blue Quartet σε Αθηναϊκές και όχι μόνο μουσικές σκηνές.

Τον Νοέμβριο του 2016 συμμετείχε με την μουσική της ομάδα σε Αγγλικό Φεστιβάλ στο O2 Academy Islington στο Λονδίνο.

Έχει δώσει συναυλία επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Ναύπλιο τον Οκτώβρη του 2018, όπως και στο Φεστιβάλ Ηράκλεια 2018 «Η Γυναίκα είναι τέχνη».

Μας ταξιδεύει σε διάφορα μουσικά είδη παντρεύοντας το κινηματογραφικό στοιχείο με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη μουσική σκηνή, με τζαζ, ποπ, ροκ και μπλουζ πινελιές.

Η μουσική της ενώνει το παλιό με το καινούργιο, με Ελληνικά και Αγγλόφωνα τραγούδια της όπως και ξεχωριστές διασκευές.                                                                                                        

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

18/12/2018 κυκλοφορεί το Άλμπουμ «Πεταλούδα» με 10 τραγούδια από Έλληνες και Άγγλους δημιουργούς μαζί με 2 διασκευές γνωστών ελληνικών τραγουδιών από τη Heaven Music.

28/08/2018 Κυκλοφορεί το digital single «Η Γκαρσόνα». Η γνωστή σε όλους μας Γκαρσόνα σε μουσική και στίχους Παναγιώτη Τούντα, ένα τραγούδι του 1937 (πρώτη εκτέλεση Ρίτα Αμπατζή), διασκευασμένο μέσα από τζάζυ δρόμους.

2018 κυκλοφορεί το single «Δε φοβάμαι να ζήσω» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Ρεβέκκας Ρούσση από τη Heaven Music.

2017 κυκλοφορεί η πρώτη της διασκευή του γνωστού "Χαρά μου" από τη χρυσή εποχή του ελαφρού τραγουδιού της μεταπολεμικής Ελλάδας, Πρώτη εκτέλεση - Σώτος Παναγόπουλος (1952) --- Μουσική: Τάκης Μωράκης Στίχοι: Κώστας Πρετεντέρης, Γιάννης Οικονομίδης, από τη Final Touch.

2016 κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερο ταγκό με τίτλο "40" σε μουσική του Αντρέα Λάμπρου και στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση από τη Final Touch

2015 κυκλοφορεί το 1ο αγγλόφωνο τραγούδι της σε στίχους και μουσική Nick Michaels & Tara London με τίτλο "Ordinary Girl" από τη Final Touch.

*2013: Κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό cd "Όνειρα Κάνουμε Ίδια", σε στίχους & μουσική του Αργύρη Λούλατζη και ενορχήστρωση του Θύμιου Παπαδόπουλου (Protasis Music).

*2011: Κυκλοφορεί το digital single "Σ' ένα ταξίδι για ν' αντέχω", ένα ντουέτο με τον Αργύρη Λούλατζη, σε στίχους & μουσική του ίδιου (Warner).

*2009: Συμμετοχή με 4 τραγούδια ("Έτσι θα γίνει" σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, "Ένα φιλί", "Μαύρα ρούχα", "Για τα μάτια σου"), στο cd "Έτσι Θα Γίνει" της Εύας Λουκάτου (Μουσικό Ταχυδρομείο/Dromos Music).

*2008: Συμμετοχή με το τραγούδι "Ολα δικά σου", στο cd "Σελένα" του Μιχάλη Κακέπη (Alpha Records).

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

2008: "Ιατρικό απόρρητο" του Γ.Βασιλειάδη (ΑΝΤ1).

2005: "Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ" του Α.Τέμπου (Alpha).

2005: "Τα παιδιά της Νιόβης" του Κ.Κουτσομύτη (ΝΕΤ).

2005: "Πενήντα-Πενήντα" του Β.Θωμόπουλου (Mega).

2005: "Ποιος γελάει τελευταίος" του Μπ.Σπανού (Alter).

2004: "Ελιές θρούμπες" του Β.Θωμόπουλου (Alter).

2003: "Ελλάς το μεγαλείο σου" του Α.Τέμπου (ANT1).

2003: "Καλημέρα Ζωή" του Ν.Φώσκολου (ANT1).

2000: "Τσα" των Γ.Ζουγανέλη/Π.Ασπρούλια (Alpha).

1999: "Για μια θέση στον ήλιο" του Α.Τέμπου (Mega).

1998: "Κωνσταντίνου και Ελένης" του Κ.Λυχναρά (ANT1).

1998: "Δεσποινίς Μαργαρίτα" της Φ.Κοτρώτση (ANT1).

1996: "Ένοχη Αγάπη" του Ν.Κουτελιδάκη (Mega).

ΘΕΑΤΡΟ

2007: "Να πιούμε άλλο ένα ή να φύγουμε;", σε σκηνοθεσία Π.Παναγόπουλου, 'Αρχιτεκτονική Club'.

2004: "Υπηρέτης δύο αφεντάδων", θέατρο 'Ρένα Βλαχοπούλου'.

2004: "Σταχτοπούτα", θέατρο 'Ρένα Βλαχοπούλου'.

2003: "Σκουπίδια" του Γ.Ξανθούλη, σε σκηνοθεσία Γ.Μπέζου, θέατρο 'Αθήναιον'.

2002: "Ζητούνται νέοι και νέες" των Π.Παναγόπουλου/Ε.Πλατή, θέατρο 'Λαμπέτη'.

2002: "Σε χαμηλό ποτήρι" του Β.Ραίση, Bar Theater 'Γραμμές'.

2001: "Μισό μήλο" της Κ.Μαντέλη, Bar Theater 'Σταυρός του Νότου'.

2001: "Αργοναυτικά" του Α.Ροδιού, Θίασος Θεώρηση του Γ.Χατζηδάκη.

2000: "Υψιπύλη στη Νεμέα", Θίασος Θεώρηση του Γ.Χατζηδάκη.

1999: "Η φυλλάδα του Μ.Αλέξανδρου", Θίασος Θεώρηση του Γ.Χατζηδάκη.

1998-1997: "Γράμμα στον Ορέστη" του I.Καμπανέλλη, Θέατρο 'Κάτω από την γέφυρα'.

1996: "Αλκηστις" του Ευριπίδη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου σε σκηνοθεσία Λ.Κονιόρδου.

1996: "Το όνειρο του σκιάχτρου" του Ε.Τριβιζά, Θίασος 81.

1995: "Ενα καπέλο γεμάτο βροχή" του Μ.Gazzo, Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δ.Εξαρχου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

1998: "Ρόδινα Ακρογιάλια" του Ε.Χατζή.

1997: "Άρωμα του Χρόνου" του Σ.Βαρσαμίδη.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

2013: Σκηνοθεσία του rock musical "Ρωμαίος & Ιουλιέτα" σε σύλληψη ιδέας & μουσική επιμέλεια του Αντώνη Καρατζίκη, μια παράσταση για εφήβους σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

2012-2010: Σκηνοθεσία της θεατρικής παράστασης "Δείξε μου τον φίλο σου" του Γ.Κεμερλή, 'Αρχιτεκτονική Club' & θέατρο 'Δ.Ποταμίτης' (3χρόνια).

2008: Οργάνωση & Σκηνοθεσία της θεατρικής παράστασης "Ποιός έφαγε το μήλο" (ομάδα 'ΓΑΜΠΕΘ'), 'Αρχιτεκτονική Club'.

Επίσημη ιστοσελίδα https://www.christinagolia.com/el/

Λογαριασμός facebook

https://www.facebook.com/ChristinaGoliaPage/

https://www.facebook.com/golia.christina

Κανάλι στο youtube

https://www.youtube.com/channel/UCHdwfT9x4WM_zTITxIFBfNQ

 

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35