Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη, γράφει στη γραφομηχανή για τον «ΚΩΔΙΚΟΣ ’21: Η επόμενη ημέρα»…
Από την «ελευθερία» της καθημερινότητας στην «αιχμαλωσία» της ζωής μας, λόγω του COVID -19. Πόσο σας επηρέασε αυτή η αλλαγή;
Αρχικά ήταν ένα σοκ, όπως φαντάζομαι το βιώσαμε όλοι. Μετά μια αγωνία για την υγεία των αγαπημένων μας και τα οικονομικά μας. Στην πορεία είδαμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα και πάλι να είμαστε καλά. Οι βάσεις ήταν γερές και η δυσκολία μας ένωσε περισσότερο. Ανακαλύψαμε ότι είχαμε αντοχές τόσο ως άτομα, όσο και ως οικογένεια.
Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πως λειτουργήσατε και τι ήταν αυτό που σας έλειψε περισσότερο;
Μου έχουν λείψει οι γονείς μου, οι φίλοι μου, τα ταξίδια, οι αγκαλιές. Μέχρι τον Φεβρουάριο ταξίδευα για παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πράγμα φυσικά ανέφικτο αυτή την εποχή. Πέρα από αυτά, που η έλλειψή τους μου στοιχίζει πολύ καθημερινά, η καραντίνα έχει υπάρξει ιδιαίτερα δημιουργική για μένα. Από την αρχή βάλαμε ένα πρόγραμμα στο σπίτι μας που να τα έχει όλα και έτσι τουλάχιστον νιώθουμε παραγωγικοί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, αλλά και αυτής της καραντίνας, τελείωσα δυο βιβλία, έφτιαξα δραστηριότητες για τα παιδιά που μένουνε σπίτι, έκανε live και βρήκα νέους τρόπους να επικοινωνώ με τους αναγνώστες μου μέσω των social media. Αυτό έδωσε και σε μένα τεράστιο δύναμη και χαρά να συνεχίσω να ονειρεύομαι.
Υπήρχαν στιγμές θυμού ή περισυλλογής;
Ναι, βέβαια. Είναι πολύς ο καιρός και οι διακυμάνσεις μέρος της καθημερινότητας. Τις αποδέχεσαι και αφήνεις τον χρόνο να περάσει. Η επόμενη μέρα έφερνε κάθε φορά κάτι νέο.
Αν σας ζητούσαμε να γράψετε μια ιστορία που βιώσατε μέσα σ’ αυτή την «καραντίνα», ποια θα ήταν αυτή;
Νομίζω οι πιο συγκλονιστικές ιστορίες γράφτηκαν μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Οικογένειες που χωρίστηκαν από τον Κορωνοϊό και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ. Αποχαιρέτησαν ένα κλειστό φέρετρο. Χωρίς μια λέξη, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα αντίο. Γιατροί που έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε ασθενείς. Ο φόβος να μην αγγίξουμε, να μην αναπνεύσουμε, να μην κολλήσουμε, να μην μεταδώσουμε. Δεν θα ήθελα να γράψω για τίποτα από αυτά. Γράφω βιβλία για την ελπίδα, την αισιοδοξία, το αύριο. Προτιμώ να κοιτώ μπροστά.
Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε σ’ όλους εκείνους που οι συνθήκες τους απαγορεύουν να κάνουν πράξη τα «θέλω» τους;
Ακόμη! Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε… ακόμη! Προετοιμάστε το έδαφος, δουλέψτε το πλάνο σας και θα έρθει η ώρα που και αυτό θα περάσει. Να είστε έτοιμοι!
Αν σας ζητούσαμε να βάζατε έναν τίτλο στη χρονιά που έφυγε, ποιος θα ήταν αυτός;
Η πρώτη σκέψη μου ήταν «Στο καλό και να μας γράφει!», αλλά μάλλον θα διάλεγα «Όταν ο πλανήτης σταμάτησε να κινείται»
Οι τέχνες, έπεσαν «θύμα» αυτής της καραντίνας ή πιστεύετε πως μέσα από αυτή θα βγουν πιο δυνατές;
Όχι δεν νομίζω να βγουν πιο δυνατές, ελπίζω να βγουν όμως πιο σοφές. Ήταν τεράστιο πλήγμα στον πολιτισμό ο Κορωναίος και η πολιτεία, αν και έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, στον πολιτισμό κάπου χάθηκε με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να οδηγηθούν στην ουσία εκτός επαγγέλματος. Από την άλλη θα πρέπει και οι καλλιτέχνες να προστατεύουν το επάγγελμά τους. Αν για παράδειγμα οι μισοί ηθοποιοί δουλεύουν μαύρα και δεν υπάρχουν πουθενά για το Ελληνικό κράτος, που να τους βρει και αυτό για να τους στηρίξει;
Τι ήταν για εσάς το 1821, τι κοινά θα μπορούσε να είχε με το 2021 και πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα;
Ευτυχώς δεν έχουν πολλά κοινά. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει μπροστά. Τότε είμασταν πιο κοντά στην Ανατολή, τώρα είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης. Δεν ήταν απλό, αλλά αλλάξαμε και επιβιώσαμε μέσα από τεράστιες δυσκολίες, πολέμους, καταστροφές. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, γιατί πια ξέρουμε ότι είναι εξίσου εύκολο αντί για μπροστά, να πάμε πίσω. Η ηγεσία μετράει και μερικές λάθος επιλογές μπορούν να μας κοστίσουν. Αν μάθαμε κάτι τα τελευταία χρόνια είναι ότι όλα γίνονται με την (α)κατάλληλη ηγεσία.
Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας.
Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;» και πιο πρόσφατα το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη».
Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα, τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr
Ακολουθήστε την Μαρίνα στα Social:
Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/193774821199274/
Facebook σελίδα https://www.facebook.com/marinagiotiofficial
Instagram https://www.instagram.com/marina_gioti/
Παύλος Ανδριάς by aylogyrosnews