Ο εικονογράφος και συγγραφέας Νικόλαος Ανδρικόπουλος, γράφει στη γραφομηχανή για τον «ΚΩΔΙΚΟΣ ’21: Η επόμενη ημέρα»…
Από την «ελευθερία» της καθημερινότητας στην «αιχμαλωσία» της ζωής μας, λόγω του COVID -19. Πόσο σας επηρέασε αυτή η αλλαγή;
Εμένα προσωπικά ελάχιστα. Γιατί η ζωή μου στην καθημερινότητά μου, ήταν και είναι κυρίως μέσα στο σπίτι, διότι εργάζομαι μέσα σ’ αυτό. Κάτι μικροανάγκες όπως λίγο ψωμί, ή κάτι τέτοιο, καλύπτονται με τον γνωστό τρόπο 13033 και όποιες ανάγκες αγοράς υλικών, όπως και στο παρελθόν. Παραγγελίες.
Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πως λειτουργήσατε και τι ήταν αυτό που σας έλειψε περισσότερο; Υπήρχαν στιγμές θυμού ή περισυλλογής;
Θυμού όχι για τις επιπτώσεις αλλά για την απρονοησία, επιθετικότητα και αλαζονεία απέναντι στη φύση και ιδού τα αποτελέσματα. Όπως επίσης η αλαζονεία της νεανικότητας και όχι μόνο, που μετατρέπεται σε ανευθυνότητα. Όσο για το τι μου έλειψε περισσότερο, η ανθρώπινη φυσική επαφή και η εγγόνα μου.
Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε σ’ όλους εκείνους που οι συνθήκες τους απαγορεύουν να κάνουν πράξη τα «θέλω» τους;
Υπομονή, ευαισθητότητα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, ευαισθητότητα απέναντι στη φύση και αναλογισμός για το, «τις πταίει».
Αν σας ζητούσαμε να βάζατε έναν τίτλο στη χρονιά που έφυγε, ποιος θα ήταν αυτός;
Όλα εδώ πληρώνονται και για παρηγοριά, όλα είναι κύκλος.
Οι τέχνες, τα γράμματα και γενικά ο πολιτισμός, έπεσαν «θύμα» αυτής της καραντίνας ή πιστεύετε πως μέσα από αυτή θα βγουν πιο δυνατές;
Οικονομικά σίγουρα ναι, αλλά και ποιος όχι. Όμως επίσης σίγουρα, οι τέχνες μέσα από αρνητικές καταστάσεις δημιουργούν και παράγουν περισσότερο. Αλλά αν θα βγουν πιο δυνατές δεν μπορώ να είμαι σίγουρος είμαι όμως ελπίζων.
Ο χώρος του «πολιτισμού» όμως, σύμφωνα με τα όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, «κακοποιήθηκε» ψυχικά και σωματικά. Τι θα λέγατε για αυτή τη φρικτή εικόνα; Οι αποκαλύψεις, είναι μια μορφή «επανάστασης;»
Το ότι εμφανίζονται τώρα στη δημοσιότητα είναι μάλλον συμπωματικό, μπορεί όμως κα συγκυριακό. «Δεν είχε ο διάολος δουλειά…»
Τι ήταν για εσάς το 1821, τι κοινά θα μπορούσε να είχε με το 2021 και πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα;
Μια ελλιπώς χαρτογραφημένη ιστορικά περίοδος για τα σχολικά βιβλία. Με αποτέλεσμα να ξέρουμε πολύ λίγα και διαστρεβλωμένα γι’ αυτήν, έως και σκοπίμως εκ μέρους της εξουσίας, παραπλανητικά. Η επόμενη μέρα θα πρέπει, να είναι μια μέρα προερχόμενη από ατομικούς αναστοχασμούς, περισυλλογές, οπότε και με αισιοδοξία.
Παύλος Ανδριάς byaylogyrosnews