Θάνος Κονδύλης: «Τα διχαστικά διλλήματα και οι παράλληλες φωνασκίες, κάνουν κακό στην πατρίδα μας»

Θάνος Κονδύλης: «Τα διχαστικά διλλήματα και οι παράλληλες φωνασκίες, κάνουν κακό στην πατρίδα μας»

thanos kondylis

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης, γράφει στη γραφομηχανή για τον «ΚΩΔΙΚΟΣ ’21: Η επόμενη ημέρα»…

Από την «ελευθερία» της καθημερινότητας στην «αιχμαλωσία» της ζωής μας, λόγω του COVID -19. Πόσο σας επηρέασε αυτή η αλλαγή; 

Προσωπικώς μάλλον με ωφέλησε αυτός ο περιορισμός. Εννοώ ότι μου έδωσε περισσότερο χρόνο για δουλεία. Επιπλέον μπορώ να πω ότι την περίοδο της καραντίνας έχω γράψει μερικά από τα καλύτερα βιβλία μου.

 

Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πως λειτουργήσατε και τι ήταν αυτό που σας έλειψε περισσότερο;  Υπήρχαν στιγμές θυμού ή περισυλλογής;

Θυμού όχι. Περισυλλογής ναι. Αν κάτι μου έλειψε ήταν η άμεση επαφή με τους φίλους και συνανθρώπους μου, όπως σε όλους φαντάζομαι.

 

Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε σ’ όλους εκείνους που οι συνθήκες τους απαγορεύουν να κάνουν πράξη τα «θέλω» τους;

Ποτέ μην το βάζετε κάτω. Ο άνθρωπος πέφτει πολλές φορές αλλά πάντα σηκώνεται. Να κοιτάζετε ψηλά και όλα μια μέρα γίνονται.

 

Αν σας ζητούσαμε να βάζατε έναν τίτλο στη χρονιά που έφυγε, ποιος θα ήταν αυτός;

Η χρονιά που όλους μας έκανε σοφότερους.

 

Οι τέχνες, τα γράμματα και γενικά ο πολιτισμός, έπεσαν «θύμα» αυτής της καραντίνας ή πιστεύετε πως μέσα από αυτή θα βγουν πιο δυνατές;

Θεωρώ ότι οι τέχνες και τα γράμματα επλήγησαν από την άποψη ότι ο κόσμος δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τους δημιουργούς και τα έργα τους. Από την άλλη οι δημιουργοί είχαν την ευκαιρία και τον χρόνο να απασχοληθούν πιο πολύ με την τέχνη τους, πράγμα που τους απέφερε καλύτερα έργα από κάθε άποψη. Άρα, σε λίγο καιρό που όλα αυτά θα εκτεθούν στο κοινό, όλοι θα ανακαλύψουν αυτό το καλύτερο που έχει να μας προσφέρει η Τέχνη από κάθε άποψη. 

 

Ο χώρος του «πολιτισμού» όμως, σύμφωνα με τα όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, «κακοποιήθηκε» ψυχικά και σωματικά. Τι θα λέγατε για αυτή τη φρικτή εικόνα; Οι αποκαλύψεις, είναι μια μορφή «επανάστασης;» 

Πιστεύω ότι τώρα είναι μια ευκαιρία αυτό-κάθαρσης από κάθε άποψη. Κυρίως δε ηθική κάθαρση. Ο χώρος του πολιτισμού πάντα εμπεριείχε τέτοια φαινόμενα που σαν έλκη κρύβονταν μέσα στο σώμα του. Αλλά μια μέρα όλα έρχονται στο φως.

 

Τι ήταν για εσάς το 1821, τι κοινά θα μπορούσε να είχε με το 2021 και πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα;

Το 1821 ήταν η χρονιά που όλοι οι Έλληνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ενωμένοι σαν μια γροθιά έκαναν το μεγάλο βήμα για να δημιουργήσουν τη δική τους πατρίδα, τη δική μας πατρίδα τελικά. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει μια τέτοια προοπτική ένωσης και συμπόρευσης ακόμα και μέσα στην Ελλάδα. Τα διχαστικά διλλήματα, και οι παράλληλες φωνασκίες κάνουν κακό στην πατρίδα μας. Τις συνέπειες τις είδαμε με τη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας 2009-2019. Τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης τις μετράμε ακόμα και σήμερα. 

Παύλος Ανδριάς by aylogyrosnews



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35