Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε τους δημιουργούς για να μας αποκαλύψουν τις κρυφές πτυχές του έργου τους…
ΚΡΙΤΙΚΗ: Το «συγγραφικό ζευγάρι» Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου, έρχεται με το νέο του μυθιστόρημα να μας μεταφέρει σε κόσμους γεμάτος έρωτα και ιστορία, σε δύο κόσμους γεμάτους αποκαλύψεις για όσα το χθες κρατούσε καλά κρυμμένα στα σεντούκια της «σιωπής».
Δυο γυναίκες κινούνται πάνω σε τεντωμένο σκοινί, με τη ζωή τους να μαγεύει και να συγκινεί όποιον θελήσει ν’ αφήσει τη σκέψη και την καρδιά του να ταυτιστεί μαζί τους και να τις ακολουθήσει σε κάθε τους επιλογή, καθώς οι εναλλαγές συναισθημάτων και οι ανατροπές είναι πολλές και δυνατές.
Πιστέψτε με, δεν υπάρχει σελίδα, δεν υπάρχει εδάφιο μέσα στο βιβλίο που θα σε κουράσει, που θα σου επιτρέψει να το προσπεράσεις ή να το διαβάσεις «επιφανειακά»!
Κάθε λέξη, κάθε εικόνα και κάθε σκηνή έχει τη δική της σημασία, μιας και αποτελεί κομμάτι του παζλ που έχουν δημιουργήσει οι συγγραφείς.
Ένα ταξίδι γεμάτο έρωτα και ιστορία, ένας κύκλος γεμάτος γεγονότα και μια ροή που σε παρασύρει με την αμεσότητα που την διακρίνει, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το βιβλίο.
Το λέει άλλωστε και ο τίτλος: «Αμφιβολίες και όνειρα»
Η χρονική διαδρομή της ιστορίας δυναμιτίζει το κείμενο και του δίνει άλλον αέρα, με αναφορές σε περιόδους που το ελληνικό στοιχείο και ο ελληνισμός, άφησαν το δικό τους στίγμα…
Ναι, είναι ένα βιβλίο που θα το αγαπήσετε και θα θελήσετε να μιλάτε για ώρες γι’ αυτό!
Αλλά ας ακούσουμε τους ίδιους τι έχουν να μας πουν, γι’ αυτό τους το συγγραφικό δημιούργημα…
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Η συγγραφή τoυ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ξεκίνησε το 2021 και μάλιστα πολύ κοντά στην επέτειο των 200 ετών από το ξεκίνημα της επανάστασης. Θέλαμε λοιπόν να διηγηθούμε κάτι από τη μεγάλη και δύσκολη πορεία για τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους δείχνοντας όμως καθαρά ότι δεν αλλάξαμε από τα πανάρχαια χρόνια. Διαβάστε λοιπόν ένα απόσπασμα από τη εισαγωγή:
«Βέβαια, είμαστε ταξιδευτές από την εποχή του υπέροχου Ομήρου μέχρι τους Αλεξάνδρου που δεν κάθονται στην ησυχία τους και τραβολογάνε τους υπομονετικούς αναγνώστες σε κάθε γωνιά της γης αλλά και σε κάθε πτυχή της ιστορίας μας. Είναι σίγουρα το ελληνικό DNA που, αφού γλύτωσε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ανδρώθηκε με τον αξιοθαύμαστο απόδημο ελληνισμό για να καταλήξει στο τωρινό μας μυθιστόρημα που θα σας πάει από το Ιόνιο στην Αγία Πετρούπολη και θα καταλήξει στον Πόντο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Πόσο εύκολο είναι να ταυτιστούν δυο ζωές με διαφορετική διαδρομή, πιστεύω και θέλω;
Η Μυρσίνη έχει σπουδάσει ιστορία και κάνει το διδακτορικό της στα Ορλωφικά. Η Στέλλα ζει την εποχή που η Ρώσοι μας ξεσήκωσαν να επαναστατήσουμε, αναγκάστηκε να φύγει από την Κεφαλονιά και να πάει στην αυτοκρατορική αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης . Η Μυρσίνη βρήκε στη βιβλιοθήκη του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη τα απομνημονεύματα της Στέλλας. Να τι σκαρφιζόμαστε εμείς οι ταλαίπωροι για να ταυτίσουμε δύο ζωές και τη διαδρομή τους. Πιο πολλά στο βιβλίο μας, γιατί έγινε τελικά πολύ συναρπαστικό για να ταυτιστούν οι δύο ζωές…
Ποια συναισθήματα σας πλημμυρίζουν μέσα σε αυτό το ταξίδι που κάνετε στην ιστορία;
Συγκίνηση! Και αυτή είναι που προσπαθήσαμε να αισθανθούν οι αναγνώστες του βιβλίου μας. Και πως να μην συγκινηθούμε όταν η Μεγάλη Αικατερίνη αποφάσισε να ιδρύσει την Οδησσό και να την κάνει τη πύλη της τεράστιας ρωσικής αυτοκρατορίας προς τη Μεσόγειο, βασιζόμενη στους Έλληνες καπετάνιους, τους άφοβους νησιώτες με τα πληρώματά τους, που μέσα από τα κουρσάρικα θα μετέφεραν στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια όλα τα προϊόντα της.
Η ευτυχία πηγάζει μέσα από τον έρωτα ή όλα είναι αποτέλεσμα της «διαδρομής» ανάμεσα στο παρελθόν και το «αύριο»;
Η ευτυχία πηγάζει μέσα από τον έρωτα (και όχι μόνο). Αλλά το σημαντικό είναι η ευτυχία να έχει διάρκεια και όσο μεγαλύτερη είναι χρονικά τόσο πιο πολύτιμη γίνεται. Η Στέλλα λοιπόν ερωτεύτηκε το καπετάνιο της και η ευτυχία της ήταν αποτέλεσμα της «διαδρομής» όλα τα χρόνια της ζωής της.
Είναι τελικά οι επιλογές μας αυτές που καθορίζουν την πορεία της ζωής μας;
Δυο πράγματα καθορίζουν την πορεία της ζωής μας: Οι επιλογές μας και η τύχη τους στο βάθος του χρόνου. Διαλέγουμε επάγγελμα πολύ συχνά χωρίς να ξέρουμε αν θα μας αρέσει. Διαλέγουμε σύντροφο καθαρά με βάση τη λογική και τη καρδιά μας. Μπορεί να μας προδώσει η επιλογή μας γρήγορα ή στο βάθος του χρόνου. Μπορεί να μας ευνοήσει η τύχη και να πάνε όλα καλά, μπορεί και όχι. Ο Αισχύλος έγραψε και έμεινε στην ιστορία το «παθός μαθός», πρέπει δηλαδή να πάθεις για να μάθεις.
Τι θα λέγατε σ’ έναν αναγνώστη ώστε να τον προτρέψετε να διαβάσει αυτό σας το βιβλίο;
Θα σας αποκαλύψουμε ένα μυστικό μας: Το πρώτο κριτήριο είναι το δάκρυ! Για όλα τα βιβλία μας πάντα λέγαμε, αν η Μαρίνα δακρύσει από συγκίνηση πάνω στη συγγραφή τότε όλα πάνε καλά. Και για το ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ έτρεξαν τα δάκρυα ποτάμι! Πιστεύουμε ότι η μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα ταυτίζονται με ένα εξαιρετικά τρόπο. Η ιστορία της Στέλλας που ξεκινάει με τη φυγή της μετά από τον απαγχονισμό του πατέρα και του άντρα της και η συναρπαστική παραμονή της στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στην Αγία Πετρούπολη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αλλά και η συνέχεια με τον έρωτά της για τον Έλληνα καπετάνιο και η εγκατάσταση στην Οδησσό δεν υπολείπεται σε ένταση και απροσδόκητα γεγονότα. Δικαιολογημένα έτρεξαν τα δάκρυα.
Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyrosnews