Alekos Vretos Quartet «Mediterranean Echoes» - Η μουσική της Μεσογείου με τζαζ προσέγγιση

Alekos Vretos Quartet «Mediterranean Echoes» - Η μουσική της Μεσογείου με τζαζ προσέγγιση

Σάββατο 13 Απριλίου, στον Φ.Σ. Παρνασσός

Αιώνιος λάτρης της περιπλάνησης, ο πολυτάλαντος σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος αντλεί την έμπνευσή του από τη σπουδαία παράδοση της Μεσογείου.

Ήχοι της Ανατολής και της Δύσης, γνώριμοι αλλά και άγνωστοι, ανακαλύπτονται εκ νέου μέσα από το πρίσμα της τζαζ, δημιουργώντας ένα μοναδικό ιδίωμα.

Το καινούργιο πρότζεκτ του Αλέκου Βρέτου, Mediterranean Echoes, που θα παρουσιάσει στις 13 Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, δεν περιλαμβάνει κρουστά ή ντραμς. Εδώ ο ρυθμός υπονοείται, αφήνοντας χώρο στους μουσικούς να χρησιμοποιήσουν τις μελωδίες για να πουν αυτό που θέλουν.

Το ούτι με το παραδοσιακό κλαρίνο του Γιάννη Δίσκου, και το μπάσο του Κίμωνα Καρούτσου με το πιάνο του Δημήτρη Βερδίνογλου, συνομιλούν αβίαστα. Κορυφαίοι δεξιοτέχνες –ο καθένας στο όργανό του– πλέκουν τα δικά τους στοιχεία επάνω στις μελωδίες που καλούνται να ερμηνεύσουν και να τις κάνουν δικές τους, χωρίς να στερούν το αυθεντικό χρώμα και το νόημα.

Οι συνθέσεις που θα ακουστούν είναι και των τεσσάρων, καθώς το πρότζεκτ έχει συλλογικό μουσικό χαρακτήρα. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται, βεβαίως, και αγαπημένες συνθέσεις των Ara Dinkjian, Simon Shaheen, Anouar Brahem κ.ά.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνει ένας ακόμη παράγοντας, ιδιαίτερα σημαντικός: το κοινό. Για τους επί σκηνής μουσικούς, η εμψύχωση και η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι το τελικό ζητούμενο, για μια τζαζ διαφορετική, μεσογειακή.

Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, τη λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι και το νάι, το πιάνο αλλά και τα ντραμς.

Κοινό και κριτικοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο “K on Top”, τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε το 2014, μετά από το άλμπουμ  “Mergin’” το 2009 και το “Yunan” με το Meliti Ensemble ήδη από το 2004. Ο Αλέκος Βρέτος έχει συμπεριληφθεί στους 101 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ελληνική Μουσική Σκηνή - για τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία του στις πολυάριθμες συναυλίες του σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Αντωνίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Gilad Atzmon, Elchin Sirinov, Simon Shaheen, Bassam Saba, Καμεράτα (Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής), Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.α.

 

 

Αλέκος Βρέτος  - ούτι

Γιάννης Δίσκος - κλαρίνο

Δημήτρης Βερδίνογλου - πιάνο

Κίμων Καρούτζος - κοντραμπάσο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 12, 15, 20 ευρώ

Προπώληση: ticketservices.gr – 210 7234567

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Aκολουθήστε τον Αλέκο Βρέτο:

Website: https://www.alekosvretos.gr  

Facebook: https://www.facebook.com/alekosvretos

You Tube: https://www.youtube.com/vretos



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35