Χαρά Μαρκατζίνου: «Κάθε τι που μας συμβαίνει το έχει επιλέξει η ψυχή μας πριν την ενσάρκωσή της…»

Χαρά Μαρκατζίνου: «Κάθε τι που μας συμβαίνει το έχει επιλέξει η ψυχή μας πριν την ενσάρκωσή της…»

Κουβέντα στην «αυλή» με την συγγραφέα Χαρά Μαρκατζίνου

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;

Μου έχει λείψει η ανεμελιά και οι καλοκαιρινές ποδηλατάδες. Τα γέλια μου με τους παιδικούς μου φίλους. Αν μπορούσε η νεράιδα των ευχών , που είναι η αγαπημένη μου ηρωίδα των παραμυθιών, να πραγματοποιήσει μια επιθυμία μου, θα της ζητούσα μια μέρα καλοκαιριού με τους φίλους μου στο εξοχικό.

 

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;

Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Κάθε ήρωας που γεννιέται μέσα από τις λέξεις μου έχει περισσότερα ή λιγότερα στοιχεία του χαρακτήρα μου.  Η Μελίνα έχει τον συναισθηματισμό και τη δοτικότητά μου ενώ η Νικόλας έχει την αναποφασιστικότητά μου.

 

3χαρα

 

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Οι προβληματικές σχέσεις των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τους φόβους και τις πληγές τους ήταν η αφορμή για να γράψω το «Όσα δεν σου είπα». Παράλληλα, όμως, μέσα από το μύθο και την πλοκή της ιστορίας ήθελα οι λέξεις μου να προσφέρουν αγάπη, θεραπεία, παρηγοριά και ελπίδα.

 

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;

Απέραντη χαρά και ευγνωμοσύνη με κατέκλυσαν όταν έγραψα την τελευταία λέξη του μυθιστορήματος, γιατί ολοκλήρωσα ένα μεγάλο μου όνειρο. Ένιωσα, όμως και γαλήνη γιατί οι ήρωες μου έφτασαν ο καθένας τους στον προορισμό του.

 

Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνα με το βιβλίο;

Πιστεύω πως οι Έλληνες διαβάζουν, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά. Είμαστε ένας λαός με μεγάλο πνευματικό πλούτο. Αγαπάμε το βιβλίο και η περίοδος της καραντίνας ήταν μια ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με τους υπέροχους κόσμους που ανοίγονται μπροστά μας, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

 

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Η αισιοδοξία μου είναι η εσωτερική μου δύναμη. Είναι το μαγικό φίλτρο που έχω πάντα κρυμμένο στο τσεπάκι μου, ειδικά σε δύσκολες και απαιτητικές στιγμές. Από την άλλη, το βασικότερό μου ελάττωμα είναι το πείσμα μου, που κάποιες φορές έχει στραφεί εναντίον μου.

 

Την μοίρα μας την ορίζουμε ή την δημιουργούμε με τις πράξεις μας;

Πιστεύω πως είμαστε δημιουργοί της  ζωής μας. Κάθε τι που μας συμβαίνει το έχει επιλέξει η ψυχή μας πριν την ενσάρκωσή της ώστε να πάρει κάποιο πολύτιμο μάθημα. Οι πράξεις μας ορίζουν και είναι ουσιαστικά οι επιλογές μας.

 

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Είναι το μαγικό μου φίλτρο, όπως είπαμε παραπάνω. Είναι γραμμένη με τα πιο φανταχτερά γράμματα στο βιβλίο της ζωής μου.

 

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;

Εργασία και Χαρά. Στιγμές με την κόρη μου – πολύτιμες. Μία βόλτα στο πάρκο, συγγραφή ή ζωγραφική, μαγείρεμα που για μένα είναι πράξη αγάπης και στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα.

 

Έχετε κάποιο «γούρι»;

Ένα ασημένιο αγγελάκι, που μου έχει χαρίσει η κόρη μου.

 

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η εξουσία πιστεύω πως είναι ευχή και κατάρα. Όταν μπλέκει στα δίχτυα του φόβου γίνεται κατάρα, που σπέρνει σκοτάδι. Όμως το καλό με τις τέχνες είναι πως όσο κι αν κάποιος προσπαθήσει να τις σωπάσει, εκείνες θα βρουν τρόπο έκφρασης.

 

 Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Θα έθετα σε εφαρμογή το «νόμο της καλοσύνης», ώστε ο καθένας να ενθυμηθεί το παιδί που έχει μέσα του και να κάνει πράξεις καλοσύνης και αγάπης. Αυτό είναι που χρειάζεται ο κόσμος μας.

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Θα το συμβούλευα να ονειρεύεται και να θυμάται πάντα την αλήθεια του.

 

1χαρα

Η Χαρά Μαρκατζίνου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι μητέρα μιας κόρης. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία κι εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά, όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε σε δημιουργικά μονοπάτια, όπως είναι η γραφή και η ζωγραφική.

Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο σε γνωστά site και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής. Της αρέσει να ταξιδεύει, να γεμίζει την ψυχή της με εικόνες, χρώματα κι αρώματα. Πασπαλίζει τις στιγμές της με χρυσόσκονη αγάπης και χαρίζει απλόχερα χαμόγελα κι αγκαλιές.

2χαρα

Μετά τον "Μοναχικό Αντώνη και τη νεράιδα της χαράς", το πρώτο της βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, για το μεγαλείο της αγάπης και το δώρο της φιλίας, επιστρέφει με το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Όσα δεν σου είπα". Ένα μυθιστόρημα για όσους βρήκαν το θάρρος να αφήσουν πίσω εκείνα που τους πλήγωσαν.

https://www.facebook.com/Chara-Markatzinou-306742863338396

https://www.instagram.com/markatzinou_chara/

 

(Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35