Ντίνα Μανωλοπούλου: «Μας ενώνει το κοινό όραμα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο…», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Ντίνα Μανωλοπούλου: «Μας ενώνει το κοινό όραμα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο…», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Με τη σκέψη μας δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη και μια ζεστή αγκαλιά, άξια να τους προσφέρει λίγη «θέρμη», ήρθαμε σε επικοινωνία με την κα. Ντίνα Μανωλοπούλου, την αντιπρόεδρο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Δεσμοί Αλληλεγγύης», που έχει την έδρα του στην Αγία Παρασκευή, σεβόμενοι το έργο που προφέρει αυτή η «δομή», για να μιλήσουμε γι’ αυτή, καθώς η δράση της επεκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, καλύπτοντας διατροφικές ανάγκες 15 δομών Αλληλεγγύης – Φτώχειας και 2.000 οικογένειες…

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε την κοινωνική δομή «Δεσμοί Αλληλεγγύης» και ποιος είναι ο σκοπός της;

Οι «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», ιδρύθηκαν τον Αύγουστο του 2018, ως Α.Μ.Κ.Ε, από ανθρώπους, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επιχειρηματίες που τους ενώνει το κοινό όραμα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

 

Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή και ποιες είναι μέχρι τώρα οι δράσεις, της δομής;

Οι άνθρωποι των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», αποφάσισαν να πάρουν θέση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, από την πίεση της κρίσης και να βοηθήσουν, όσο και όπως μπορούν.

Έτσι θέσαμε τους στόχους μας:

Βοήθεια σε τρόφιμα: Με αυτή μας την προσπάθεια, στηρίζουμε 15 δομές οργανωμένων ατόμων στις περιφέρειες Αθηνών και Πειραιά που τους συνδέουν οι βασικές ανάγκες τις καθημερινότητας, καθώς και 85 μεμονωμένες οικογένειες, με ηλεγμένα προβλήματα. Μετά από διετή λειτουργεία, με την βοήθεια των χορηγών μας, το 2019, παραδώσαμε 30 τόνους και μέχρι τις 30.10.2020, έχουμε μοιράσει 51 τόνους τρόφιμα.

Πολιτιστικά: Η προσέγγιση πολιτιστικών εκδηλώσεων με ιδιαίτερο τρόπο, υπηρετήθηκε στη διετία με πολλούς τρόπους, όπως, μουσικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, κ.α.

Με αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, πετύχαμε την επικοινωνία των συνανθρώπων μας, προσφέροντας εξίσου αναγκαία πνευματική τροφή. Αναφέρουμε ότι, όλες οι εκδηλώσεις από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως, Θαλής Τριανταφύλλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Παναγιώτης Πετράκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Σία Κοσκινάν “Νομοτέλεια” (οι ρεμπέτες δικηγόροι) κ.α. & οι ηθοποιοί, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου κ.α., εθελοντικά έδωσαν το παρόν, στους “ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ”. Θεωρούμε ότι έτσι καλλιεργείται η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων, η πληροφόρησή και η πνευματική αναβάθμιση.

Δημόσιος Λόγος: Επανειλημμένα κρίθηκε αναγκαίο, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος να πάρουμε δημόσια θέση. Έτσι με δημοσιεύσεις σε τοπικές και διαδικτυακές εφημερίδες, εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Χαρακτηριστικά, μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν, ήταν:

«Στηρίζουμε έμπρακτα παιδιά με ειδικές ανάγκες»

«Οι “ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ”, δίπλα στους πληγέντες, της Ευβοίας»

«Η κοινωνία καλεί SOS, για τους αρνητές της σημερινής πραγματικότητας»

«Ευχαριστώ, στους νοσηλευτές και γιατρούς»

«Ευχαριστώ, στο Αστυνομικό Σώμα»

«Ευγνωμοσύνη προς τους χορηγούς μας»

Ψυχολογική Υποστήριξη: Η νέα εικόνα της κοινωνίας τραυμάτισε την ψυχική ισορροπία των συνανθρώπων μας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η βοήθεια ειδικών.

Οι «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», το τόλμησαν επί ένα χρόνο με εθελοντές ειδικούς ψυχολόγους. Επιδιώξαμε την συνάντηση προβληματικών ατόμων ή οικογενειών με τους πιο πάνω επιστήμονες, δύο φορές την εβδομάδα, επί τρίωρο στα γραφεία μας. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι η δράση αυτή, είναι δύσκολο έργο και χρειάζεται οικονομική υποστήριξη και από κρατικούς φορείς. Δώσαμε το παρόν σε έκτακτα και δύσκολα γεγονότα, για τη χώρα μας, όπως  στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Εύβοια και την Καρδίτσα. Επίσης έντονη είναι η παρουσία στον Ερυθρό Σταυρό, «Όλοι Μαζί Μπορούμε», κ.α.

 

Ήταν εύκολη η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος;

Όλοι μας έχουμε αντιληφθεί, ότι το ζητούμενο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Οι «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», στηρίζονται κυρίως στον εθελοντισμό και στην Αλληλεγγύη. Και τα δύο είναι επιλογή ζωής, που απαιτούν προσπάθεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Από όποια πλευρά και αν βρίσκεσαι, είναι ΔΥΣΚΟΛΟ. Ο εθελοντής είναι το εργαλείο και ο χορηγός είναι η δυνατότητα του αποτελέσματος. Δύσκολο, διότι παραβλέπεις το «εγώ» και σκέφτεσαι με το «εμείς». Έτσι στην καθημερινότητα, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, απαιτείται χρόνος, υποδομή και οικονομική υποστήριξη.

 

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αυτή που περιμένατε ή ξεπέρασε κάθε προσδοκίας σας;

Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, διότι αυτή καθορίστηκε από τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

47164005 288321975124999 4300253279754911744 n

Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας και που θα λάβουν χώρα;

Επόμενες Δράσεις. Όπως προκύπτει από το καταστατικό μας, ένας κυρίαρχος στόχος, είναι η προσφορά τροφίμων και τα πολιτιστικά δρώμενα. Ο προγραμματισμός όμως σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α., εξαρτάται από τις παρούσες συνθήκες της υγείας. Επί πλέον, μετά την εμπειρία των δύο ετών λειτουργείας μας, επιδίωξη μας είναι να υποστηρίξουμε και την ανάγκη των συνανθρώπων μας, όχι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και στην ψυχολογία. Στήριξη απαραίτητη, για να οδηγηθούν αργότερα στην παραγωγική διαδικασία. Προς τούτο επιδιώκουμε, επαφές και συνεργασίες με ειδικούς φορείς.

 

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να στηρίξει το έργο σας;

Το μήνυμα των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», είναι: «Κανείς στον κόσμο δεν είναι μόνος». Αυτό λοιπόν, προσπαθούμε να το στηρίξουμε και να το αποδείξουμε καθημερινά. Αυτός που θέλει να στηρίξει τους «ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», πρέπει να αγκαλιάσει την τη φιλοσοφία και να την κάνει πραγματικότητα, ακολουθώντας την ίδια «περπατησιά» με εμάς. Θα ξέρει ότι το λίγο το δικό του, είναι πολύ για αυτόν που το έχει ανάγκη. Εξαρτάται από πιο μετερίζι βρίσκεται, αυτός που θέλει να προσεγγίσει την προσπάθεια μας. Πρώτα από όλα επιθυμούμε να μας γνωρίσει, για να μας εμπιστευθεί. Και τότε μπορεί να μας στηρίξει.

 

Τελικά στην αγάπη και την προσφορά, υπάρχει ελπίδα;

Κατά τον Αντώνη Σαμαράκη, το «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ», είναι πανανθρώπινο ζητούμενο των λαών. Στη σημερινή διαμόρφωση της κοινωνίας, το ζητούμενο είναι ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Και τα δύο λειτουργούν αν υπάρχει ΑΓΑΠΗ. Άρα υπάρχει ελπίδα και ας την στηρίξουμε για μια καλύτερη κοινωνία. Έννοιες συνυφασμένες, που συνυπάρχουν μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Αιώνες τώρα, πορευόμαστε μαζί τους. Και θα πορευόμαστε ανεξάρτητα από κάθε τεχνολογική εξέλιξη. Η δυναμική της αλληλεγγύης, είναι η ΕΛΠΙΔΑ και το στήριγμα του κόσμου.

 

desmoi logo full

 

Αν θέλετε, επισκεφτείτε το site, για να ενημερωθείτε για ότι εσείς κρίνετε πως θα θέλατε να μάθετε για τους «ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»: https://www.desmoi.gr/

 

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35