Γιώργος Βούλγαρης: «Μας ενώνει το ίδιο πάθος και η ανιδιοτελής αγάπη για την τέχνη μας…»

Γιώργος Βούλγαρης: «Μας ενώνει το ίδιο πάθος και η ανιδιοτελής αγάπη για την τέχνη μας…»

Βούλγαρης Σαββιδακης FIX

Κουβέντα στην «αυλή»… με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Βούλγαρη, με αφορμή την συμμετοχή του στο ελληνικό σκοτεινό φιλμ φαντασίας «TISIS»

Ένα σκοτεινό φιλμ φαντασίας σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Ευαγγελόπουλου, ξεκίνησε την κινηματογραφική διαδρομή του, μ’ εσάς να έχετε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του «θνητού», που έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και το πεπρωμένο του. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτή τη συνεργασία;

Η πρόταση έγινε τέλη του 2014 από τον ίδιο τον σκηνοθέτη Γιώργο Ευαγγελόπουλο με τον οποίο γνωριστήκαμε σε μία στάση της περιοδείας των «Σφηκών» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Εκείνο το βράδυ μετά την παράσταση, ο Γιώργος, στα Κρύα της Λειβαδιάς μού αφηγήθηκε όλη αυτή την ιστορία που είχε δημιουργήσει στο μυαλό του. Δεν το κρύβω ότι αφηγηματικά μαγεύτηκα από τον κόσμο που είχε πλάσει. Νεράιδες, Ξωτικά, Θεοί με πάθη και ανθρώπινες αδυναμίες και στη μέση ένας θνητός ο οποίος άθελά του έρχεται αντιμέτωπος με ένα πεπρωμένο που δεν είχε φανταστεί. Με ενθουσίασε το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος σκηνοθέτης είχε μία απόλυτα δομημένη ιδέα-όραμα για μία ταινία, κάτι που σπάνια το συναντάς στον χώρο μας. Όταν οι συνθήκες ωρίμασαν για την πραγματοποίησή της, δέχτηκα με χαρά την πρόταση και με απόλυτη εμπιστοσύνη στην σκηνοθετική του ματιά και στο όραμά του.

Οχτώ χρόνια προετοιμασίας και μόνο στο άκουσμα, προκαλούν έκπληξη για τα ελληνικά δεδομένα, όπως ομολογούν άνθρωποι του χώρου σας. Τι εισπράξατε εσείς, μέσα από αυτή τη συνεργασία;

Τα δικά μου γυρίσματα κράτησαν από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και το καλοκαίρι του 2021 – ασφαλώς με μεγάλα διαλείμματα κατά την υλοποίηση της ταινίας. Σίγουρα κάτι πολύ σπάνιο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο στην χώρα μας. Πρακτικά σημαίνει ότι τον ρόλο, τον χαρακτήρα που υποδύομαι στην ταινία, τον κουβάλησα 6 χρόνια στο πετσί μου. Αφενός γιατί ο Γιώργος ήθελε με έναν φυσικό τρόπο να «γράψει» ο χρόνος στο πρόσωπο του θνητού και του παιδιού του (το ίδιο παιδάκι βλέπουμε στην ταινία -Λάμπρος Κολόι- από 3 έως 9 ετών), αφετέρου κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας αντιμετωπίσαμε διάφορους εξωγενείς παράγοντες που καθυστέρησαν κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι τελικά, τα γυρίσματα των σκηνών μου, μία «πενταήμερη εκδρομή» διαρκείας με πολύ γέλιο, χαρά που σαν παιδιά μικρά είχαμε ξεχυθεί στα βουνά και στα λαγκάδια της Ελλάδος με χιόνια, βροχές, κρύο, καύσωνες, να κυνηγάμε το φως της ημέρας με άγνοια κινδύνου, για να δημιουργήσουμε κάτι που ούτε κι εγώ το είχα φανταστεί το τελικό αποτέλεσμα και αρκετές φορές με προσωπικό κόστος (τραυματισμούς, πνευμονία, πυρετούς, ηλιάσεις, κλπ.).

Γνωρίζοντας ελάχιστα από αυτή την παραγωγή, θα σας ήταν εύκολο να μας πείτε τη διαδρομή που ακολούθησε, ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που σύντομα περιμένουμε να δούμε και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες;

Μην ξεχνάτε ότι η ταινία είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή που δεν στηρίχθηκε από καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής ή στούντιο. Εύρεση οικονομικών πόρων, αντικαταστάσεις συναδέλφων της τελευταίας στιγμής, ατυχήματα και διάφορες απρόσμενες καταστάσεις ήταν κάτι περισσότερο από συχνό φαινόμενο. Ακόμα και εγώ αρκετές φορές λύγισα και σκέφτηκα να τα εγκαταλείψω αλλά η υπομονή, η επιμονή του Γιώργου και ο τρόπος που χειρίστηκε την ταινία στις δυσκολίες της, μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω. Παρ’ ότι το budget της ταινίας ήταν περιορισμένο, το τελικό αποτέλεσμα είναι σε τέτοιο επίπεδο αντάξιο ξένων παραγωγών και αυτό γιατί κάποιοι άνθρωποι βάζουν την τέχνη πάνω από τα χρήματα. Είναι ο λόγος της ψυχής τους και αυτή η ταινία τους οφείλει πολλά.

Ένα αξιόλογο casting ηθοποιών έρχεται να πλαισιώσει τη δική σας παρουσία και να δώσει μια «δυναμική» σε όλο αυτό το εντυπωσιακό εγχείρημα. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το «ζύμωμα» των ρόλων…

Ο ρόλος που ερμηνεύω, αυτός του κυνηγού, είναι ένας μοναχικός χαρακτήρας, χωρίς όνομα, χωρίς να γνωρίζει κανείς το οτιδήποτε, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, καθορισμένο από τη μοίρα, το προδιαγεγραμμένο, που τον κατευθύνει χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσει. Γιατί η μοίρα είναι εκείνη που έχει καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξή του. Ο Κωστής Σαββιδάκης ερμηνεύει τον «Βασιλιά Ρόα» μία θεϊκή οντότητα με πάθη θνητού που η κάθε πράξη του έχει αντίκτυπο σε όλους τους ήρωες της ταινίας. Η υπέροχη Μαρία Αλιφέρη είναι η μητέρα του Βασιλιά που η λογική της και το συναίσθημά της θα καθορίσει την εξελικτική πορεία του γιού της. Η Φλωρεντία Μπέμπη είναι η νεράιδα -κόρη του Βασιλιά-Ίριδα, η οποία διαπράττει ύβρη στην θεϊκή συνθήκη. Και οι Χρύσα Μαρκατά, Γεωργία Ρεντίφη, Βασίλης Σαμαριτάκης είναι τα μοιραία πρόσωπα ενός καταραμένου πεπρωμένου. Συνάδελφοι και φίλοι που θα αγαπώ και θα εκτιμώ για πάντα. Μας ενώνει το ίδιο πάθος και η ανιδιοτελής αγάπη για την τέχνη μας.

Τι έχει να περιμένει ο θεατής από αυτό το κινηματογραφικό δημιούργημα; Θα μπορούσε για παράδειγμα να «ταυτιστεί» με ένα πιθανόν «κατασκευασμένο» μέλλον;

Το φιλμ είναι τριλογία βασισμένη στη βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων «Ύβρις-Άτη-Νέμεσις-Τίσις». Στο πρώτο κεφάλαιο της ταινίας χτίζεται η ιστορία και οι χαρακτήρες με τέτοιο τρόπο, ώστε οι θεατές να ταυτιστούν και να συμπάσχουν με τους ήρωες! Δεν έχει καμία σχέση με αμερικανόφερτα μυθολογικά στοιχεία. Είναι όλο παρμένο από δικούς μας μύθους και παρελθόν.

Θα σας δούμε και κάπου αλλού φέτος; Ποια είναι τα «άμεσα» σχέδιά σας;

Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι τα τελευταία 15 χρόνια κάνω επιλεκτικές δουλειές στο θέατρο ως ηθοποιός και έχω στραφεί στη σκηνοθεσία με συνεργάτη/συνοδοιπόρο/συν-σκηνοθέτη/συμπολεμιστή Γιάννη Μακρυνόρη, δημιουργώντας τις δικές μας παραστάσεις-προτάσεις για το θεατρικό κοινό. Μόλις ολοκληρώσαμε τον κύκλο του έργου «ΚΡΑΥΓΕΣ» σε κείμενο δικό μας για τις επιπτώσεις της έμφυλης βίας στην ψυχοσύνθεση των θυμάτων, στο θέατρο «Μελίνα» και ετοιμάζουμε μία σουρεαλιστική κωμωδία για τις αρχές καλοκαιριού. Περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω! Σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας!

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ 2

Ο Γιώργος Βούλγαρης, είναι ηθοποιός-σκηνοθέτης. Γεννημένος στην Άνω Γλυφάδα, ταγμένος στην τέχνη της υποκριτικής, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής Θεοδοσιάδη, είχε την τύχη να συνεργαστεί από τα πρώτα του βήματα με ιερά τέρατα του χώρου όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Γιώργος Μαρίνος και πολλοί άλλοι, αλλά και με σπουδαίους σκηνοθέτες-δασκάλους όπως ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Μίνως Βολανάκης, ο Νίκος Φώσκολος, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Δημήτρης ΠαπαΪωάννου, αλλά και με νεώτερους όπως ο Νικορέστης Χανιωτάκης, η Στέβη Κούβαρη Μπουζιάνη, η Μαρία Λάφη και άλλοι πολλοί. Τηλεοπτικά έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την πολύχρονη παρουσία του στο θρυλικό σήριαλ του Νίκου Φώσκολου, «Η Λάμψη». Άλλα σήριαλ στα οποία έχει συμμετάσχει είναι τα: Καλημέρα Ζωή, LAPD, Έρωτας, Αναστασία, Το πάτημα της γάτας κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον κινηματογραφιστή-σκηνοθέτη Γιάννη Μακρυνόρη αποτελώντας το γνωστό αγαπημένο θεατρικό δίδυμο Βούλγαρης-Μακρυνόρης, δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις συνδυάζοντας την κινηματογραφική αφήγηση στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε διάφορα sites για το θέατρο. Παρά την πολύχρονη πορεία του, δηλώνει πάντα μαθητής και προσκυνητής της τέχνης του.

Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35